Кинески амбасадор у Русији: НАТО жели да уништи мир у азијско-пацифичком региону

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 08:45

Кинески амбасадор у Русији: НАТО жели да уништи мир у азијско-пацифичком региону

Кинески амбасадор у Русији Џан Хануј изјавио је данас да НАТО, „након што је обмануо Европу“, жели да уништи мир у азијско-пацифичком региону, додавши да би западна војна алијанса могла да изазове нови хладни рат. Фото: Танјуг/AP
„НАТО се удаљио од циљева Повеље Уједињених >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нација, који предвиђају развој пријатељских односа међу народима и очување општег мира. Упркос миру и стабилности у азијско-пацифичком региону, НАТО инсистира на извођењу војних вежби и организовању тзв. операције на обезбеђивању слободне пловидбе у региону, што подстиче тензије и ствара конфронтацију између табора“, рекао је Џан у интервјуу за руску агенцију ТАС.

Он је додао да НАТО жели да „уништи мир и спокој у азијско-пацифичком региону“, те да оно што ради Алијанса „ни на који начин не промовише пријатељство и мир“.
Кинески дипломата је критиковао ширење НАТО-а на исток, рекавши да то нема везе са колективном самоодбраном, предвиђеном Повељом УН.
„НАТО тврди да је организација за колективну одбрану, која спроводи право на колективну самоодбрану, али наставља прекограничну експанзију, настојеци да изазове војну конфронтацију у азијско-пацифичком региону. Не постоји претња силом против НАТО-а у региону“, поручио је Џан. Додао је да се таквим поступцима крше одредбе Повеље УН о регионалним споразумима.
„Повеља јасно каже да је Савет безбедности главно тело одговорно за одржавање међународног мира и безбедности и да регионални споразуми морају бити ограничени на одржавање мира и безбедности у региону, а одговарајуце акције треба да буду санкционисане од стране Савета безбедности“, рекао је амбасадор Кине у Москви.
Он је додао да ширење НАТО-а на азијско-пацифички регион руши оквире географског домета које је сам поставио, „што значи да НАТО улази у сферу одговорности Савета безбедности и крши ограничења Повеље УН о регионалним споразумима“.
Упозорио је да ће ширење Алијансе на исток појачати тензије у региону и да може да изазове нови хладни рат. Он је позвао чланице НАТО-а да одустану од хладноратовског менталитета и одбију планове за ширење на исток.
„Инсистирамо на томе да НАТО одговори на позиве азијско-пацифичких земаља за мир и развој, да прилагоди свој погрешан став, одбаци хладноратовски менталитет и да се уздржи од ширења у азијско-пацифички регион“, поручио је Џан.
Si pozvao na brzu modernizaciju vojske, uoči 96. godišnjice kineske armije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кинески амбасадор у Русији: НАТО жели да уништи мир у азијско-пацифичком региону се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.