Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 22:30

Исламска држава преузела одговорност за бомбашки напад у Пакистану

Исламска држава преузела је одговорност за самоубилачки бомбашки напад у Пакистану у ком су погинуле 54 особе, док се та земља бори са све већом плимом милитантних напада.
Бомбашки напад се догодио на скупу проталибанске странке у Хајбер Пахтункви, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << провинцији која се граничи са Авганистаном, која се суочила са брзом опадањем безбедносне ситуације због напада милитантних група, укључујући пакистанске талибане и регионалну подружницу Исламске државе.

Више од 1.000 људи било је на митингу странке ЈУИ-Ф, ултраконзервативне исламистичку партије која је део владајуће коалиције и позната по блиским везама са талибанима у Авганистану.
Неколико регионалних страначких лидера је убијено.
Лекари у локалним болницама рекли су да нису у стању да се изборе са размером од око 200 повређених, а десетине су морали да буду пребачени хеликоптерима у друге провинције на лечење.
Власти су наговестиле да иза напада у недељу стоји џихадистичка група ИС у провинцији Хорасан (ИСКП), што је у понедељак увече потврдила новинска агенција Исламске државе Амак.
"Нападач самоубица из Исламске државе… детонирао је своју јакну са експлозивом усред гомиле“, наводи Амак.
ИСКП, огранак Исламске државе са центром у Авганистану, прогласио се непријатељем авганистанских талибана, оптужујући их да нису наметнули довољно строг  режим, и стоји иза неколико недавних смртоносних напада усмерених на свештенике, дипломате и школе у тој држави.
Такође је осудио и циљао ЈУИ-Ф због удруживања са талибанима и пакистанском владом, и оптужио ту странку за издају исламских принципа.
Пакистански талибани, познати као ТТП, брзо су се дистанцирали од напада, а њихов портпарол је рекао да се "такви злочини не могу ни на који начин оправдати“.
Хафиз Хамдулах, сенатор и портпарол странке ЈУИ-Ф осудио је, како је рекао, велики безбедносни пропуст снага безбедности и владе.
"Ови напади нас неће спречити да се окупљамо и учествујемо на предизборним скуповима“, рекао је Хамдулах.
Хајбер Пахтунквa je регион који је последњих месеци био подвргнут готово недељним нападима милитаната, углавном ТТП бораца, које влада и војска покушавају да ставе под контролу.
Током претходне владе под тадашњим премијером Имраном Каном, стотине ТТП бораца враћено је из Авганистана у Хајбер Пахтунхву у оквиру неуспелог програма рехабилитације.
Од тада је све већи број талибанских милитаната изводио сталне нападе на војне и полицијске положаје у држави. У јјануару су убили више од 80 људи у самоубилачкој експлозији у џамији у Пешавару, главном граду провинције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.