Izvor: RTS, 31.Jul.2023, 16:49

После више деценија у САД пуштен у рад нови нуклеарни реактор

Нови реактор у нуклеарној електрани у Џорџији ушао је у комерцијалну употребу, поставши први реактор изграђен од нуле у САД упоследњих неколико деценија. На блоку 3 је завршено вишемесечно тестирање и сада шаље струју у мрежу.
Са својом пуном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << снагом од 1.100 мегавата електричне енергије, блок 3 може да напаја 500.000 домова и предузећа у Џорџији, Флориди и Алабами.

Нуклеарна енергија сада чини око 25 одсто производње компаније "Џорџија Поуер" са седиштем у Атланти.
Завршетак четвртог реактор је такође при крају, а Комисија за нуклеарну регулацију саопштила је да би радиоактивно гориво могло да се сипа у блок 4 до краја септембра. Планирано је да блок 4 уђе у комерцијални рад до марта следеће године.
Трећи и четврти реактор првобитно су требали да коштају 14 милијарди долара, али ће власнике на крају коштати бар 31 милијарду долара. Трећи реактор је требало да почне да производи струју 2016. године док је изградња почела 2009. године.
Владини званичници и нека комунална предузећа поново траже нуклеарну енергију како би ублажили климатске промене производњом електричне енергије без сагоревања природног гаса, угља и нафте.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.