Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 16:10

Оскрнављена црква Светог Илије код Урошевца

На Цркви посвећеној Светом Илији у селу Некодим код Урошевца поломљено је неколико прозора, потврдио је РТС-у урошевачки парох Трајко Влајковић, наводећи да не зна када је и ко је то урадио.
Свештеник Трајко Влајковић је навео да је група верника >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << међу којима и колачар, била да очисти и обиђе цркву пред празник, црквену славу и да је приметила поломљена стакла на прозорима.

Црква Светог Илије је оскрнављена и почетком прошле године.
У Некодиму након рата нема прасвославног становништва, а расељени из тог и суседних Вароши и Грлице, пре две године су заменили прозоре и врата на цркви, и очистили православно гробље.
Црква је на два километра југоисточно од Урошевца. Обновљена је 1921. на старим темељима. У садашњем облику црква је из 1993. године.
Страдала је и током мартовског насиља 2004. године, као о оближња велика православна црква у Урошевцу подигнута у част Цара Уроша 1929 године.
На православном гробљу у Некодиму у насиљу је порушено више надгробних споменика. Неки су санирани, враћени на постоља, али има још оштећених.
До сукоба 1999. године у Некодиму, Вароши и Грлици живело је 100-ак православних породица. Срба након рата нема ни у Урошевцу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.