Izvor: RTS, 30.Jul.2023, 10:08

Тикток на мети жестоких критика у Британији због вештачки генерисаних снимака убијеног дечака

Друштвена мрежа Тикток обећала је да ће уклонити вештачком интелигенцијом генерисане видео-снимке убијеног дечака Џејмса Булгера након бурне реакције и захтева његове породице.
Мајка убијеног дечака Џејмса Булгера, чије је убиство потресло >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Велику Британију 1993. године, рекла је за британске медије да су снимци њеног сина које је генерисала вештачка интелигенција "више него болесни", позивајући Тикток да их уклони.

На генерисаним снимцима је приказана анимирана верзија двогодишњака који детаљно говори о својој отмици и убиству.
"То је враћање мртвог детета у живот. То је више него болесно. Такви снимци нису фер према људима који су изгубили децу. Мислим да ови људи не разумеју узнемирење које изазивају. Одвратно је видети његово мало лице како се помера када га више нема. Све то треба скинути и прекинути", истакла је дечакова мајка.
Видео-снимци који приказују анимиране ликове нестале или убијене деце, генерисане вештачком интелигенцијом, погледани су на десетине хиљада пута пре него што су уклоњени, а појавили су се на Тиктоку без упозорења о садржају.
Отац убијеног дечака контактирао је и једног од продуцената спорних видео-снимака за којег се претпоставља да се налази на Филипинима. Затражио је да се садржај уклони, али је добио одговор да аутори не намеравају никога да увреде, већ да желе да спрече да се слична убиства поново десе.
"Настављамо да уклањамо садржај ове природе чим га пронађемо" Тикток је саопштио да је уклонио неколико спорних видео-снимака, али британски медији наводе да их још има на тој друштвеној мрежи.
Портпарол Тиктока рекао је за Би-Би-Си да на тој платформи нема места за узнемирујући садржај ове природе.
"Наше смернице су јасне, а то је да не дозвољавамо синтетичке медије који приказују ликове младих људи. Настављамо да уклањамо садржај ове природе чим га пронађемо", рекао је портпарол и истакао да су предузете мере против налога који су објавили спорне видео-снимке.
Дечак Џејмс Булгер је 1993. године био са мајком у тржном центру у Мерсисајду, где су га намамили и отели Џон Венаблес и Роберт Томпсон, тада стари само 10 година.
Дечаково тело пронађено је два дана касније на железничкој прузи, пошто што су га дечаци злостављали, мучили и убили. Томпсон и Венаблес су постали најмлађа деца осуђена за убиство у Енглеској.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.