Izvor: RTS, 27.Jul.2023, 17:48

Влада усвојила предлог новог Закона о безбедности саобраћаја

Влада Србије усвојила је Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима којим се штите економски интереси земље и доприноси бољој безбедности саобраћаја, саопштено је из Владе.
Измењеним законским предлогом, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поред осталог, омогућава се правни оквир за тестирања аутономних возила на путевима, по чему ће Србија бити један од лидера у Европи, решава питање дефицита професионалних возача с обзиром на то да се велики број млађих возача определио за рад у другим државама, отклањају препреке за преправке употребљаваних моторних возила, када се приликом њиховог увоза утврди да нису у потпуности усаглашена са једообразним техничким условима, наводи се у саопштењу.
Такође, додаје се, изменама су обухваћене и одредбе о прелазу пута преко пруге где се, по угледу на развијене европске земље, уводе двобојни семафори који су се показали као ефикасније решење и у складу са тим увођење новог сигналног појма којим се учесник у друмском саобраћају ннформише да је уређај на путном/пружном прелазу у квару и да је зато потребна повећана опрезност.
Овим изменама 3акона појашњава се, такође, и поједностављује поступак утврђивања возила од историјског значаја (олдтајмера) и успоставља основа за развијање техпологије аутономних возила, а истовремено се омогућава и спровођење Програма е-Папир.
Када је реч о казненим одредбама, пооштравају се казне за непоштовање знака "обавезан смер“ за теретна возила која у транзиту кроз Србију избегавају коришћење ауто-пута због наплате путарине, чиме значајно штете путевима нижег реда и уједно угрожавају безбедност саобраћаја на тим деоницама. Путарина за целу деоницу ауто-пута Суботица-Београд-Прешево износи 14.470 динара, а предложена највиша казна је 50.000, односно 25.000 динара уколико се плати у року од осам дана од дана пријема казне.
На седници је усвојена измењена и допуњена Уредба о утврђивању Програма извођења радова на заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта за 2023. годину због неопходности да се што раније обезбеди успостављање оптималних услова за обављање пољопривредне производње угрожене обилним падавинама.
Непогоде су, поред осталог, довеле до оштећења атарских путева што је онемогућило приступ пољопривредном земљишту како би се сагледало стање пољопривредних култура, предузимање мера за одвођење сувишне воде са пољопривредног земљишта и извођење неопходних агротехничких и мелиоративних мера у оптималним или макар у толерантним роковима.
Чланови Владе усвојили су Одлуку о образовању Kомисије за верску наставу у школи пoшто је Министарство просвете прибавило од традиционanних цркава и верских заједница и од Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама предлоге за чланове тог тела. Комисија ће обављати послове који се односе на усаглашавање предлога програма верске наставе, уџбенике и друга наставна средства, давати мишљења о листама наставника верске наставе и бавити се другим питањима везаним за праћење организовања и остваривања програма верске наставе.
На седници је усвојен Закључак којим се утврђује коначан списак студената за обављање студентске праксе у државним органима и јавним службама и усваја текст Уговора о обављању студентске праксе. Ова пракса обезбеђена је студентима који су уписани у једној од последње две године основних академских и интегрисаних студија у школској 2022/23. години на високошколским установама чији је оснивач Република Србија, а који су остварили најбољи укупан просек закључно са последњим семестром. Почетак студентске праксе је 1. август 2023. године, траје три месеца, уз накнаду у износу од 15.000 динара месечно.
Чланови Владе сагласили су се и да се успостави сарадња Града Краљева и Општине Каратај у Републици Турској. Сарадња ће бити успостављена у области привреде, културе, образовања, економије, стручне размене и другим областима где за то постоје могућности и обострани интереси, закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.