Izvor: RTS, 26.Jul.2023, 16:08

Животић: Контраофанзива није ни почела, за веће акције потребно много муниције која недостаје и Кијеву и Москви

Украјинска контраофанзива дуго је најављивана, а сада се оцењује као спора, али константна, негде се помиње и да има мањкавости и у координација. Професор Филозофског факултета Александар Животић рекао је за РТС да у класичном смислу та контраофанзива није ни почела, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << те да су у питању константне акције офанзивног карактера. Оцењује да је за веће офанзивне акције потребно много муниције, пре свега артиљеријске, која, како каже, у приличној мери недостаје и једној и другој страни.
Готово годину и по од почетка рата, померања на украјинском ратишту су минимална. Професор Филозофског факултета Александар Животић рекао је за РТС да је у класичном смислу та контраофанзива није ни почела, те да се ради о константним акцијама офанзивног карактера.
"Међутим, задејствоване су поприлично скромније снаге на неколико битних праваца. Дакле, снаге јачине до једног ојачаног батаљона. Оне се, померају константно. Међутим, поприлично споро, али кључне резерве, оне које су стваране током претходног периода, уз обилату западну помоћ, углавном нису активиране до сада. И то је оно што је отворено питање шта се ту заправо дешава и какви су планови и шта се чека", наводи Животић.
Оцењује да је за веће офанзивне акције потребно много муниције, пре свега артиљеријске, која, како каже, у приличној мери недостаје и једној и другој страни.
"И то је, по мени, један од кључних разлога зашто имамо својеврсно затишје на фронту. Без обзира на све ове акције о којима се говори, далеко је то од неких замашнијих војних операција", оцењује гост Дневника.
Русија утврдила положаје на Јужном фронту Указује да је Русија утврдила положаје пре свега на Јужном фронту, на простору Херсонске и Запорошке области.
"Ту су изграђени системи утврђивања по оном систему класичне пољске фортификације у три појаса, дакле три линије, са изузетно великим бројем мина. Дакле, велика површина је под минским пољима тренутно. На истоку је то нешто другачије, с обзиром на то да је карактеристика тог дела ратишта сасвим другачија, тако да је то утврђено у нешто мањој мери са руске, али у много већој са украјинске стране током претходних десетак година. Најмање утврђења имате на простору према Харковској области с обзиром да су се ту водиле најдинамичније војне операције током јесена", каже Животић.
Обука украјинских пилота на Ф-16 сасвим извесна Говорећи о обуци украјинских пилоте за летење на авионима Ф-16 каже да је она сад сасвим извесна.
"Дакле, оно што је био један од резултата НАТО самита у Виљнусу јесте стварање такозване авио-коалиције. Дакле, коалиције земаља које ће вршити обуку и испоруку авиона Ф-16. Та обука је делом и почела, пре свега на оном иницијалном нивоу на тренажерима. Међутим, сам завршетак обуке, па испорука авиона, тешко да се може очекивати у овој години", каже Животић .
Оцењује да ће руска страна сигурно покушати да одговори у оном моменту када се ти авиони буду појавили у Украјини.
"Дејствујући пре свега по инфраструктури, с обзиром на то да ће морати инфраструктура на украјинским аеродромима да се прилагоди употреби тих авиона. Настојеће да уништи што је могуће већи број на земљи пре него што се појаве у ваздуху. Свакако, то ће бити једна у низу оних мера које ће сад сигурно предузети када се авиони буду појавили. Међутим, ипак када су у питању само авиони, тешко је ту предвидети неку реакцију која ће се тицати конкретно само из поручених ваздухоплова западне производње. Вероватно, с обзиром на све ове планове које говоре о дугорочним испорукама наоружања војне опреме Украјине, да је то почетак и да ће се низ других ваздухоплова моћи очекивати у наредном периоду", каже Животић.
НАТО враћа Европу у свој фокус Указује да се на недавно одржаном самиту у Виљнусу догодило нешто што је изузетно важно, а то је суштинска промена физиономије НАТО-а.
"НАТО враћа Европу у свој фокус, формира нове снаге за брзо реаговање, то је неколико стотина хиљада људи, дакле 300.000 људи спремних да реагују у различитим степенима готовости на нека три нивоа. Стварају се нови планови одвраћања, посебне команде ће одговарати за посебне зоне и моћи ће аутономно да делују", закључио је Животић.
Цело гостовање Александра Животића у Дневнику РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.