Жиофре: Пут Ниш-Мердаре ће повезивати регион, а политичка дестинација Србије ЕУ

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Jul.2023, 11:05

Жиофре: Пут Ниш-Мердаре ће повезивати регион, а политичка дестинација Србије ЕУ

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је данас да Ауто-пут мира треба да буде пут стабилности и помирења у региону, те да ће он повезивати југ Србије са западнобалканском мрежом путева. Фото: Танјуг/Владимир Спочић Он је на отварању прве деонице аутопута Ниш-Мердаре >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << са председником Србије Александром Вучићем истакао да за њега изградња путева представља симбол евроинтеграција.
„Радићемо на изградњи путева и допринети да путовања људи буду безбеднија и ефикаснија. Најважнија нам је политичка дестинација Србије, а то је чланство у ЕУ и наставићемо да радимо на томе заједно“, поручио је Жиофре. Он је истакао и да ће овај ауто-пут бити кичма регионалне путне мреже.
„Пут првенствено представља транспортну руту, али и везу људи у региону. Хоћемо да путеви буду симбол мира и стабилности у региону. Овај пут ће повезивати југ Србије са западно балканском мрежом и омогућити слободан ток људи, робе и капитала, од Ниша, преко Приштине до Тиране и даље“, рекао је Жиофре.
Како је истакао, пут треба да буде „пут мира стабилности и помирења, те је зато је добио име ауто-пут мира“.
„Деоница коју смо отворили данас дужине 5,5 километара први је сегмент много већег пројекта који ће Ниш и остале градове овог дела Србије повезати са Јадранским морем до Драча, како би омогућио путовање људима и транспорт робе“, истакао је он. Рекао је да је ЕУ поносна што овај пројекат реализује са партнерима из ЕБРД-а и представницима централних и локалних власти у Србији.
„Изградња овог пута део је свеобухватнијег економско-инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан који је намењен великим инфраструктурним пројектима чији је циљ да до 2027. године мобилишу до 30 милијарди евра“, објаснио је Жиофре.
Жиофре је додао да ће овај економско-инвестициони план служити за реализацију најразличитијих пројеката који ће бити усмерени на искоришћење значајних потенцијала целог региона. „У Србији радимо на изградњи брзе пруге Београд-Ниш и модернизацији пруге која повезује Ниш и Бугарску“, рекао је он.
Он је подсетио да су многи туристи стигли у Грчку на одмор захваљујући Коридору 10 и деоници којом су и они данас прошли, а који је суфинансирала ЕУ.
„Ми финансирамо све ове пројекте зарад поспешивања трговине, али и како би људи могли да брже стигну до својих летњи дестинација“, рекао је Жиофре. Такође, он је додао да је ЕУ решена да настави добру сарадњу са Србијом и представницима локалних власти на даљем подизању читавог транспортног система у Србији, а поготово са њеним суседима.
„Везе које Србија има са ЕУ су јаке, а у будућности ће бити још јаче“, истакао је он.
Подсетио је да је ЕУ највећи трговински партнер, инвеститор и донатор Србије. „Ми смо пријатељи Србије, и наставићемо да радимо и даље у том духу“, поручио је Жиофре.
Данас је отворена прва деоница Сектора 1 аутопута Ниш – Мердаре, у дужини од 5,5 километара, а биће пуштена у рад после 13.00 часова. На отварању су били министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, министарка за евроинтеграције Тања Мишчевић, директор Коридора Србије Александар Антић, председник општине Мерошина Саша Јовановић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, представници ЕБРД.
Vučić: Autoput Niš-Merdare unaprediće razvoj, hvala EU na pomoći

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Жиофре: Пут Ниш-Мердаре ће повезивати регион, а политичка дестинација Србије ЕУ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.