Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 22:11

Троје мртвих на Евији, грчким ватрогасцима у помоћ стижу српске колеге

Пожари који већ недељу дана букте на грчким острвима однели су досад три живота. Премијер Кирјакос Мицотакис упозорио је на тешке дане који следе, док пламен гута куће мештана, а туристи се принудно евакуишу.
Двојица пилота старости 34 и 27 година >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << страдала су када се канадер којим су управљали срушио на југу острва Евија. ЕРТ је јавио и да је пронађено тело 41-годишњег фармера који се од недеље водио као нестао. Он је пронађен у  изгорелој колиби у тешко доступном подручју, такође на Евији.
Стотине ватрогасаца, уз помоћ колега из Турске и Словачке се боре са пожарима који бесне на острвима Родос, Крф и Евија, а придружиће им се и тимови из Србије.
У Грчкој су изузетно високе температуре, и до 45 степени, а дува и ветар који помаже у ширењу ватре. Премијер Кирјакос Мицотакис рекао је да је тешка ситуација, али да се нада да ће од четвртка услови за гашење ватре бити бољи.
Процена научника, која је данас објављена, показује да су климатске промене које су изазвали људи одиграле "апсолутно огромну" улогу у екстремним топлотним таласима који су захватили Северну Америку, јужну Европу и Кину овог месеца.
Родос, једно од највећих острва у Грчкој, је међу главним грчким летњим дестинацијама и привлачи око 1,5 милиона страних
туриста у летњим месецима. Око 20.000 људи морало је да напусти домове и хотеле на Родосу током викенда, док се пакао ширио и стигао до одмаралишта на југоистоку зеленог острва.
Након пожара у приморском граду Мати, источно од Атине, када су 2018. године погинуле 104 особе, Грчка је преузела проактивни став када је реч о  евакуацији, али није побољшала своје капацитете за гашење пожара.
Туризам чини 18 одсто грчке економије, а сваки пети Грк ради у туризму.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.