Izvor: RTS, 25.Jul.2023, 22:08

На северу Италије пао град рекордне величине

Италија је други пут у само пет дана оборила европски рекорд у величини града који је пао, саопштила је Европска лабораторија за јаке олује.
У италијанском градићу Ацано Дечимо, у регији Фурланија-Јулијска крајина, у понедељак је око 23 сата пао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << град рекордне величине.

Након анализе извештаја и фотографија леда из Италије, стручњаци Европске базе података о екстремним временским приликама закључили су да је пречник узорака које су прегледали чак 19 центиметара.
Тако је Италија у само пет дана већ други пут оборила европски рекорд у величини града, пошто је 19. јула у истој држави падао лед пречника 16 центиметара.
Комади леда пронађени у Ацано Дечиму нису далеко ни од светског рекорда који је постављен 23. јула 2010. године у Јужној Дакоти, где је пао град пречника осам инча односно 20,3 центиметра.

Све чешћи град у северној Италији поклапа се са резултатима истраживања Европске лабораторије за јаке олује, која показују да је овај регион доживео највећи пораст падавина које су праћене јаким градом у односу на друге европске регионе у протеклим деценијама.
Синоћ је још једно јако невреме, праћено градом и јаким ветром, погодило и Милано, изазвавши велику материјалну штету.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.