Izvor: RTS, 24.Jul.2023, 16:17

Велики Извор код Зајечара: Невреме и последице

Два дана после јаког невремена у Зајечару и околини, грађани поправљају кровове, рашчишћавају дворишта и своде биланс своје имовине. Највише штете било је у селу Велики Извор, надомак Зајечара.
Страдали су кровови кућа, аутомобили, трактори, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чини се да је највећа штета у ратарству и повртарству. Јордан Костадинов из Великог извора заједно са супругом има две хиљаде квадрата под пластеником. После олује остала је пустош:
“Све уништило, парадајз, паприку, краставац, плави парадајз, карфиол, купус, све. Значи за зелену пијацу, ја и жена све сами обрађујемо и све је то било пуно и све је отишло. Једини извор прихода је то. Само од тога живимо”, истиче Јордан.
“Отишла је и стамбена зграда и помоћна и велики магацин и све је отишло што се каже у ваздух. Усеви су тотално уништени. 3,5 хектара воћњака, 4,5 хектара кукуруза, хектар жита, 3 хектара луцерке, значи све”, набраја Рајан Јовановић из Великог извора.
Готово да нема домаћинства у селу које није претрпело штету.
Нели Николић, председник савета МЗ Велики извор наводи: “Овде, где је био брисани простор, где су имања, где су ове наше чувене Великоизворске појате, то је катастрофална штета и велика штета, готово стопроцентна".
Представници градске управе су на терену 24 сата.
“Управо се данас доноси закључак градског већа да се формирају две комисије, једна за процену штете на усевима, односно на пољопривреди, једна на објектима, па ћемо на основу тога направити један званичан закључак који ћемо упутити Влади Републике Србије”, каже др Владимир Виденовић, заменик градоначелника Зајечара.
Оштећени грађани ће већ од сутра моћи да пријаве штету на шалтерима услужног центра градске управе, а формиране комисије ће по пријему пријава излазити на терен.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.