Izvor: RTS, 21.Jul.2023, 00:13

Брисел – дан после

Већа улога Кфора у смиривању тензија на Косову и Метохији – захтев је председника Србије генералном секретару НАТО-а на састанку у Бриселу. Поручује да је пред нама тежак период, али да ће Србија дати све да сачува мир.
Уз разговор о ситуацији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на КиМ председник је првом човеку НАТО-а, каже, доставио и писане доказе о нападима на Србе.

"Пренео сам сву нашу забринутост и бригу за позицију Срба због арбитрарног хапшења, прогона српског становништва, жеље да Срби буду протерани не само са севера, већ целог Косова и Метохије. Затражио сам од НАТО-а и Кфора да проводи свој мандат у складу са Резолуцијом СБ УН 1244", рекао је председник Србије.
У Бриселску агенду председник је уписао још један састанак – са посредником у дијалогу Београда и Приштине. Сусрет је уследио након јучерашње рунде преговора на техничком нивоу.
"Имао сам користан састанак са председником Србије Александром Вучићем након сусрета са главним преговарачима. Сложили смо се да је значајно хитно предузети кораке ради деескалације ситуације на северу Косова и постићи брз напредак у нормализацији односа," написао је Мирослав Лајчак.
Заједнички именитељ састанака са Лајчаком и Столтенбергом председник налази у жељи да што пре дође до деескалације. Упозорава – то неће бити лако имајући у виду понашање албанске стране у Бриселу. Приштински преговарач након састанка износи замерке на рачун Уније.
"Од почетка нам је било јасно да треба да одговоримо на захтеве Уније како би нам заузврат укинула казнене мере. Изненађење је да ни осам дана након постизања договора у Братислави и повлачења дела полицијских снага још увек немамо захтев Бореља да се укину мере. Нисмо испунили све захтеве, али смо показали спремност да то учинимо", каже главни преговарач Приштине Бесник Бисљими.
Београд ће учинити све да сачува мир, поручио је председник из Брисела уз упозорење да ствари измичу контроли због неодговорности привремених институција у Приштини.
"Плашим се да нисмо на путу који би нам гарантовао сигурност и безбедност. али верујем да ће наша молба нато-у да уроди плодом или већом пажњом и сигуран сам да они не желе да срби буду протерани или да напусте огњишта", рекао је Вучић.
Дан након преговора у Бриселу, Српска листа саопштава да Аљбин Курти уместо смиривања ситуације наставља са притисцима. Наводе да је у северној Косовској Митровици ослуком нелегитимног градоначелника забрањена градња станова за социјално угореженепородице и градња школе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.