Izvor: RTS, 17.Jul.2023, 10:43

Жетва се приводи крају, откупна цена се још не зна

Жетва пшенице се у Војводини приводи крају. У зависности од примењене агротехнике, приноси су од четири и по до осам тона по хектару. Још нема коначне откупне цене, откупљивачи обрачунавају аконтну цену од 18 до 20 динара за килограм, што произвођачима не покрива трошкове >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << производње.
Од две пуне приколице пшенице које је истоварио у складиште, Јожеф Барна, пољопривредник из Михајлова код Зрењанина, покриће улагања, а заради се нада од дела који оставља на чување.

"Оно што имамо задужење то ћемо да продамо. Да се раздужиш то је пола, ако ти је још земља у закупу онда теби остане десет-петнаест посто и то је то", каже пољопривредник из Михајлова Јожеф Барна.
Квалитет и принос у средњем Банату су бољи него лане. По хектару се убере просечно и шест тона. Недостаје складишног простора, јер су остале залихе старе пшенице у силосима.
"Ми тренутно имамо преко три хиљаде тона на бетонском простору, а уједно то је све на отвореном, а имамо да косимо до краја недеље. Протеини се крећу од 12,5 до 14, влага је просечна десет, једанаест, дванаест, тако да је квалитет робе врло, врло добар", истакао је произвођач и откупљивач пшенице Драган Раца.

Пшенице је у Србији на око 720.000 хектара, 17 одсто више него годину пре. У време сетве је коштала 38 динара, скоро дупло више него сада. Аналитичари очекују опоравак на тржишту. 
"Свим произвођачима који имају добру и квалитетну пшеницу препоручујем да не продају пшеницу у овом тренутку, тим пре што мислим да ће квалитетна пшеница остварити и већу цену. А генерално мислим да ће тржиште реаговати тако што ће цена, како време буде одмицало, бити све боља", каже агроекономски аналитичар Жарко Галетин.
Они који су се за репроматеријал задужили на агро-рок до 15. јула, морају продати пшеницу, јер након тога следи обрачун камате за неизмирене обавезе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.