Мишчевић: Цео регион Западног Балкана је у процесу интеграција

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Jul.2023, 09:09

Мишчевић: Цео регион Западног Балкана је у процесу интеграција

Министарка за европске интеграције Србије Тања Мишћевић изјавила је у Вашингтону на конференцији посвећеној Западном Балкану да је цео регион у процесу интеграција и да није исто као на почетку века. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Мишчевић је истакла да на Западном Балкану >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << постоји политичка воља за интеграције, али да се наилази на проблеме када дође до саме примене због тога што реформе много коштају, пише Глас Америке.
Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић истакао је у објави на Твитеру да иницијативе као што је „Отворени Балкан“ предводе нове активности економског развоја и пословних трендова на Западном Балкану.
Ђурић је навео да је то била једна од тема регионалне конференције под називом „Западни Балкан: Трансатлантска и регионална сарадња – изградња јаких алијанси“, одржане у Вашингтону, на којој је са колегама из региона учествовала Мишчевић.
Ђурић је истакао да Србија напредује на европском путу као регионално упориште економског раста и један од оснивача „Отвореног Балкана“, додајући да су активна улога и посвећеност Србије одржавању мира и стабилности, као и допринос изградњи ближих веза и трајних партнерстава на Балкану добили признање на панелу под називом „Јачање регионалне повезаности“ у оквиру конференције.
У свом обраћању на панелу, Мишчевић је поделила своју огромну стручност у тој области, пружила значајне увиде и разменила мишљења са осталим учесницима током накнадне дискусије, навео је Ђурић.
САД мисле на земље Западног Балкана, порука је упућена на конференцији у Вашингтону, у организацији Трансатланске мреже лидерства и Атлантског савета, на којој су учествовали амерички званичници и ресорни министри из региона, преноси Глас Америке.
Шеф Канцеларије за Централну и Јужну Европу у Стејт департменту Малколм Мекдауел обраћање је почео поздравом „Добро јутро“ на српском. Истакао је да изазов у региону представља и како нормализовати односе Београда и Приштине, а говорио је и о ситуацији у БиХ.
„То није нешто што САД може сама да реши, то је како да помогнемо да земље региона буду ближе једна другима, самим тим и Европској Унији, то је наш стратешки интерес“, рекао је Мекдауел.
Додао је да су САД зато и подржале разне регионалне иницијативе као што је Отворени Балкан.
Мекдауел је рекао да САД настављају да подржавају земље Западног Балкана у изградњи стабилне, мултиетничке демократије, која је способна да примени реформе како би напредовала у приступању ЕУ и у борби против корупције.
Према његовој оцени, мора још много да се ради када је реч о зависности од руске енергије и борби са корупцијом.
На панелима о енергетским политикама и евроинтеграцијама учествовали су ресорни министри из Србије, Црне Горе, Албаније, Северне Македоније и Босне и Херцеговине.
Помоћник америчког државног секретара за енергетске ресурсе Џефри Пајат истакао је да је Америка посвећена даљем партнерству са Балканом и енергетској безбедности, пре свега диверсификацији од руских фосилних горива као и преласку на декарбонизацију, односно напуштање коришћења угља.
Пајат је рекао да постоји спремност за помоћ за комерцијализацију геотермалних пројеката на Западном Балкану.
Gojković: Projekat Otvoreni Balkan prešao granice regiona

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мишчевић: Цео регион Западног Балкана је у процесу интеграција се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.