Момировић: Србија може да буде лидер у региону у текстилној индустрији

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Jul.2023, 15:35

Момировић: Србија може да буде лидер у региону у текстилној индустрији

Министар трговине Томислав Момировић посетио је данас текстилну фабрику компаније „Luss Textile“ у Рашки и истакао да је Србија земља са богатом традицијом у текстилној индустрији и да бисмо могли да постанемо лидер у региону у тој грани привреде. Фото: Танјуг/МУСТ/Ђорђе Крстић Узимајући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у обзир растућу глобалну потражњу за текстилним производима, верујем да наша земља има огроман потенцијал да постане регионални лидер у овој индустрији, као и да текстилна индустрија може и мора да буде снажан мотор даљег привредног развоја Србије и региона, рекао је Момировић.
„У Србији данас у 1.600 привредних друштава које послују у текстилној индустрији ради око 60.000 људи и са сигурношћу могу да кажем да се наша текстилна индустрија налази у фази опоравка, а вредност текстилне робе коју је Србија извезла на огроман број светских тржишта у прошлој години износила је више од милијарду евра“, навео је министар.
Како каже, успешно пословање домаће породичне компаније “Лусс Теxтиле” одличан је показатељ колико наша земља наставља да се развија и да се прилагођава модерним захтевима тржишта.
Он је казао да су Србији потребне управо овакве породичне компаније које директно доприносе повећању животног стандарда, смањењу незапослености и смањењу сиве економије. „Влада Србије ће урадити све што је у њеној моћи како би подржала њихов развој. Наставићемо да преговарамо са нашим пријатељима у свету, али и у региону, како би отворили нова тржишта за домаће компаније и пласман њихових производа“, нагласио је министар Момировић.
Он је додао да ће изградњом нове фабрике компаније „Лусс Теxтиле“ у Крушевцу та компанија заједно са већ постојећим фабрикама у Рашки и Власотинцу постати највећи домаћи и регионални произвођач са више од 1.000 запослених и производњом од око милион одевних предмета годишње.
Министар је захвалио генералном директору компаније „Лусс Теxтиле“ Сави Митровићу на гостопримству као и амбасадору Италије у Србији Луки Горију на подршци коју пружа у јачању економских веза између наше две земље.
Још један важан аспект ове посете је нагласак на јачању спољнотрговинске сарадње између Србије и Италије.
У прошлој години обим робне размене између Италије и Србије достигао је рекордних 4,6 милијарде евра.
Италија је један од најзначајнијих трговинских партнера Србије, а ова посета додатно оснажује везе између наших привредних сектора.
Кроз дијалог и сарадњу, отварамо нове могућности за унапређење трговине, инвестиционе сарадње и пословних односа између Италије и Србије, закључио је Момировић.
Обиласку текстилне фабрике компаније „Лусс Теxтиле“ у Рашки присуствовао је и председник општине Рашка Немања Поповић.
Kineski izvoz u junu pao za 12,4 odsto međugodišnje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Момировић: Србија може да буде лидер у региону у текстилној индустрији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.