Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 12:11

Адвокат Влајић: Одлуком суда Иван Тодосијевић је слободан човек  

Одлуком Врховног суда у Приштини, Иван Тодосијевић ослобођен је оптужби за "подстрекивање мржње, раздора и нетрпељивости", због изјаве да је масакр у Рачку измишљен, потврдио је његов адвокат Небојша Влајић. Као што смо се борили за Ивана Тодосијевића и његову породицу, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << борићемо се за сваког Србина који је данас на мети Приштине, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Председник привременог органа општине Звечан Иван Тодосијевић ослобођен је оптужбе да је починио кривично дело "подстрекавања етничке мржње и нетрепељивости" због изјаве да је масакр у Рачку измишљен, одлучио је Врховни суд у Приштини.
Бранилац Ивана Тодосијевића адвокат Небојша Влајић потврдио је РТС-у да је његов брањеник слободан човек након одлуке Врховног суда.
У марту ове године Тодосијевићу је стигао позив на издржавање казне затвора од годину дана, на коју је осуђен у поновљеном судском поступку у Приштини.
Након позива, адвокат Влајић се поново обратио Врховном суду са захтевом за заштиту законитости. Врховни суд је претходно вратио суђење на поновни поступак, а пошто је Тодосијевић осуђен на две године затвора.
"Након пет пресуда, Тодосијевић је слободан човек, а оно што је рекао не представља говор етничке мржње већ слободно изражено мишљење", оценио је Влајић и додао да је одлуком суда потврђено оно што је он тврдио од самог почетка овог поступка.
"Овде се радило о праву на другачија мишљења, на слободу мишљења и изражавања, те да наша мишљења о историјским догађајима не подлежу провери да ли су истинита или нису. Ми имамо право да, о догађајима из прошлости мислимо шта год желимо, без обзира на то да ли се то свиђа већини или мањини или било коме", рекао је Влајић.
Иван Тодосијевић, првостепено је први пут осуђен крајем 2019. године у Приштини на две године затвора због изјаве коју је дао на обележавању 20 година од НАТО бомбардовања у Звечану, када је навео да је случај Рачак измишљен и искоришћен као повод за бомбародовање.
Петковић: Борићемо се за сваког Србина који је на мети Приштине Формалним судским окончањем политичког прогона Ивана Тодосијевића правда је победила, а један од најугледнијих и најчаснијих Срба са севера КиМ је и његова породица коначно ће моћи да одахну након тортуре којој су били изложени од стране привремених органа самоуправе у Приштини, наводи у саопштењу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
"Председник Србије Александар Вучић одлучно je од самога почетка биo уз Ивана Тодосијевића, како због његових личних квалитета, тако и због чињенице да би пресуда којом би био кажњен због изношења става о Рачку била преседан, на основу којег би сваки Србин из наше јужне покрајине могао да буде послат у затвор због изговорене речи која је другачија од приштинских пропагандних наратива", рекао је Петковић.
Као што смо се борили за Ивана Тодосијевића и његову породицу, борићемо се за сваког Србина који је данас на мети Приштине, и нећемо престати да се боримо док год је иједан Србин или Српкиња на Косову и Метохији жртва политичког прогона, закључио је Петковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.