Izvor: RTS, 12.Jul.2023, 06:00

Пред нама два врела дана – на снази црвени и наранџасти метео-аларм

Данас и сутра биће најтоплији дани од почетка лета. Највише дневне температуре кретаће се између 38 и 40 степени. На подручју целе земље на снази су црвени и наранџасти метео-аларм.
Републички хидрометереолошки завод упозорио је да ће у Србији данас, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као у четвртак, бити веома топло и сунчано време, са температуром од 34 до 40 степени. Једино се у Војводини после подне очекују пљускови, који ће накратко спустити температуру. 
Цревни метео-аларм на снази је у Београду, Срему, Западној и Југоисточној Србији, Шумадији и Поморављу.
Наранџасти метео-аларм, пак, упаљен је на подручју Бачке, Баната, Источне и Југозападне Србије, као и КиМ.
РХМЗ је упозорио да ће нас високе температуре пратити током читаве друге декада јула.
Најтоплији дан ове недеље биће четвртак, када се очекује и преко 40 степени Целзијуса.
Температура ће у петак бити у краткотрајном паду (за пет до осам степени), а од суботе поново топлије, па се од недеље очекује повратак максималних температура од 35 до 40 степени.
Нећемо се расхладити ни током ноћи. У великим градовима очекују се тзв. тропске ноћи са минималним температурама изнад 20 степени.
Наредних дана очекује се и веома висок индекс УВ зрачења. Током најтоплијег дела дана, од 10 до 17 часова, треба избегавати боравак на отвореном простору и штитити се од сунца, препоручују стручњаци.
Апел купачима да не улазе загрејани у воду  Многи ће спас од врућине потражити поред воде. Координатор спасилаца на Ади Циганлији Јован Лаушевић каже за РТС да је радно време њихове службе на 10.30 до 18.30 часова.
Апелују на купаче да не улазе загрејани у воду, већ да то раде постепено, а никако под дејством алкохола или неких психоактивних супстанци.
"Примамљиво је сунце и вода је топла, али хајде да будемо реални и да видимо колике су наше могућности и за препливавање и за купање, ко је добар пливач, ко није. Јавите се спасиоцима, ми смо ту за вас пре свега", додаје Лаушевић.
Апелују и на родитељима да деца стално буду у њиховом видном пољу и да их не остављају саме, ни у води, ни поред воде, чак иако знају да пливају.
"Апел је за родитеље да ако не знају деца да пливају увек имају нека помоћна средства, мишиће, даску, гуму, шта год. И немојте да се силите, да водите децу ван плажне ограде, ту је дубина већ преко два метра, они када изгубе тло под ногама њима је свеједно на којој су удаљености", додаје Лаушевић.
Уколико се деси нека нежељена ситуација, грађани не треба сами да улазе у воду и покушавају некоме да помогну или да пливају до половине језера, већ да обавесте Спасилачке службе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.