Новосађани се међу првима у региону возили таксијем

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Jul.2023, 09:00

Новосађани се међу првима у региону возили таксијем

Данас сваки град на планети има потребу за таксистима с обзиром на велики број људи, величину градова и потребу да се брзо стигне на одредиште. Фото: Историјски архив Града Новог Сада Велики градови су познати по бржем начину живота, мањку времена и више обавеза. Како је аутомобила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на улицама све више, тако простора за паркирање има све мање, па се већини људи ни не исплати да за свакодневно кретање по граду користе сопсвено возило. Штавише, многи чак ни немају сопствено возило, па им је коришћење услуга такси превоза идеално решење.
Новосађани су се одувек трудили да иду у корак са светом, па су се врло често којекакве новотарије, посебно оне технолошке, међу првима могле видети управо у Новом Саду.
Једна од тих новотарија је и аутомобил, који се на улицама Новог Сада појавио око 1901. године, заслугом гђе. Марте Кондороши, унуке чувеног српског трговца и добротвора Саве Вуковића. Иако се калкулише се са више датума, оно што је сигурно је да је Нови Сад био међу првима на Балкану.
У то време, у домену услужног превоза путника и даље су биле најзаступљеније кочије, али већ око 1912. године испред Хотела „Краљица Марија“ (данас Хотел „Војводина“) отвара се прва ауто-такси станица.
Према историјским подацима сачуваним у архивама града, прва такси возила у Новом Саду била су два аутомобила марке „Опел“. Фото: Wikimediacommons/MPW57 Међутим, као и свака нова ствар, и ова возила су више била атракција за посматрање, него за коришћење. Тако се често дешавало да и по неколико дана стоје паркирана на истом месту, јер није било заинтересованих путника.
Боља времена за ауто-таксисте дефинитивно долазе после Првог светског рата. До тада су се Новосађани већ навикли на овај вид превоза, а и цена услуге није била превише висока за џеп просечног грађанина. Примера ради, непосредно по окончању Првог светског рата, цена вожње од ауто-такси стајалишта у центру до Железничке станице (која се тада налазила на месту данашње Лиманске пијаце) износила је 150 – 200 динара, док је тридесетих година 20. века износила свега 17 – 18 динара.
Значајном паду цене превоза у великој мери је допринела појачана конкуренција међу превозницима. Наиме, 1923. године једно такси удружење је набавило неколико јефтиних аутомобила марке „Рено“ и „Цитроен“, па су вожњу од центра града до станице наплаћивали свега 30 – 40 динара. Наравно, било је и других чинилаца, попут појаве првих аутобуса и трамваја на улицама Новог Сада.
Било како било, таксисти су и поред појачане конкуренције могли сасвим пристојно да живе од свог рада, а поједини су зарађивали и по 1000 и више динара. Зато ни не чуди податак да је средином тридесетих година 20. века, тачније 1935. године, у Новом Саду било 50 регистрованих ауто-такси возила.
Данас је такси превоз путника регулисан Одлуком о такси превозу путника на територији Града Новог Сада. Осим тога, Град Нови Сад периодично организује и полагање за стицање лиценце таксисте. Фото: Градске инфо Градска управа за инспекцијске послове, Одсек инспекције за контролу друмског саобраћаја и контролу обале и воденог простора Града Новог Сада одређује цене услуга у оквиру такси тарифе по којој се обавља такси превоз на територији Града. Цене су јединствене за све такси превознике у Новом Саду и периодично се усклађују.
Тренутно важећи ценовник услуга износи:

    Тарифа 1     Тарифа 2     Тарифа 3    
1.  Старт     190,00     190,00     190,00    
2.  Вожња по пређеном километру     75,00     85,00     120,00    
3.  Чекање по часу     960,00     960,00     960,00    
4.  Лични пртљаг тежи од 8 kg     50,00     50,00     50,00    
Цене су изражене у динарима.
Тарифа 1. примењује се од 6.00 до 22.00 часа, за такси превоз на подручју насељених места: Нови Сад, Ветерник, Петроварадин и Сремска Каменица.
Тарифа 2. примењује се од 22.00 до 6.00 часова, за такси превоз на подручју насељених места: Нови Сад, Ветерник, Петроварадин и Сремска Каменица.
Тарифа 3. примењује се од 0.00 до 24.00 часа, за такси превоз ван подручја насељених места из Тарифе 1. и 2.
Грађани пријаве на евентауалну неправилност у раду такси превоза или висину наплаћене цене такси услуге, заједно са доказима (фотографија, рачун. изјава и сл.) могу да поднесу телефоном на бројеве диспечар центра Градске управе за инспекцијске послове: 021/4872-402 и 021/4872-403.
Šta je pokazao prvi popis stanovnika Novog Sada?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосађани се међу првима у региону возили таксијем се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.