Izvor: RTS, 11.Jul.2023, 06:03

Математика више није баук, сада је то српски језик – које питање је највише намучило ђаке на малој матури

Резултати теста из српског језика на малој матури изненађујуће су лоши. Иако су питања била слична као и претходних година, просечан број бодова који су ђаци освојили био је 10,73. Шта је осмацима задало највише муке?
Била је математика баук, али >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << изгледа да више није. Бар према резултатима са мале матуре. Текст о Пупиновом боравку у Америци задао је основцима највише муке. И понеки придев.
"Задатак који им је правио проблем ове године био је задатак у вези са значењем придева горд, где се тражио његов синоним, а тачан одговор је био поносан. Деца нису закључила да је тај контекст био да се заокружи одговор поносан, заокруживали су срећан, радостан, усхићен, али не и тачан одговор", наводи Јована Шћепановић са Института за српски језик САНУ.
Иако су питања била слична као и претходних година, просечан број бодова који су ђаци освојили био је 10,73; скоро два поена мање него прошле године и убедљиво најмање од увођења мале матуре.
"Можда је донекле допринело и то што смо ове године пробали да немају сва деца истим редоследом написане одговоре што значи да смо на неки начин елиминисали у извесној мери преписивање, па бисмо могли рећи да су ови резултати реално стање код генерације овогодишњих осмака", додаје Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.
Шћепановићева каже да кривца не види у ученицима или у вредним професорима и наставницима српског језика, као ни у тесту који је био ове године врло сличан претходним тестовима.
"Ако бисмо баш морали да нађемо узрок то би могло да буде вишедеценијско урушавање просвете и српског језика и књижевности", наглашава Шћепановићева.
Сада предстоје анализе.
"Сваке године у августу и септембру школе добију извештаје са резултатима деце у њиховој школи и то њима интерно помаже да усмеравају рад својих наставника. Ми радимо извештај за цео образовни систем што ће дати смернице образовном систему шта даље треба да се ради", поручује Ранђеловић.
Слабије урађени тестови, лошији успех у школи, тек ове године никад мање поена није било потребно да се упишу традиционално најтраженије школе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.