Izvor: RTS, 10.Jul.2023, 09:03

Нормализација, повратак амбасадора и европски пут – шта Милатовићева посета доноси Србији и Црној Гори

Небојша Лазаревић из Центра за европске политике каже за РТС да је битна порука да Јаков Милатовић од свих градова у региону прво долази у Београд, али да је још битнија што је прво отишао у Брисел. То симболички читам – да, добри односи са Србијом, али на путу ка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Европској унији, додаје Лазаревић. Каже да је питање повратка амбасадора, колико он зна, већ решено, и да ће се вероватно чекати нова влада у Црној Гори да се то формализује.
Председник Црне Горе Јаков Милатовић је у званичној посети Београду. Председник Александар Вучић и његов црногорски колега уверени су да отварају ново поглавље у односима Србије и Црне Горе.

Небојша Лазаревић из Центра за европске политике оценио је у Јутарњем дневнику да је ново поглавље отворено самим одласком с власти Мила Ђукановића и Демократске партије социјалиста.
"Свакако да ће ова стабилизација прилика у самој Црној Гори – изабран је нови председник, биће изабрана нова влада – омогућити да се и формализује ново поглавље у нашим односима", истиче Лазаревић.
Милатовићу је посета Београду друга после избора за председника. Прво је посетио Брисел.
"Ако од свих од градова у региону прво долази у Београд, то јесте битна порука, али мислим да још битнија да прво иде у Брисел, па у Београд. То симболички читам – да, добри односи са Србијом, али на путу ка Европској унији", објашњава Лазаревић.
"Питање повратка амбасадора већ решено" Као најважнији резултат дводневне посете, Милатовић је навео потпуну нормализацију односа и повратак амбасадора у резиденције у Београду и Подгорици.
Лазаравећ каже да је то питање, колико он зна, већ решено, али да не би даље о томе, и да ће се вероватно чекати нова влада у Црној Гори да се то формализује.

Свакако да је Србији потребан амбасадор у Подгорици који отвара врата, а не затвара их, истиче Лазаревић, који очекује и да ће Београд прихватити амбасадора кога предложи Црна Гора.
Што се тиче спољне политике Црне Горе, Лазаревић очекује промену односа према Србији и Београду, али не и према питању КиМ или НАТО-у.
"Ако неко очекује да ће Црна Гора отпризнати Косово или променити свој курс у смислу НАТО-а или европских интеграција, тај је у великој заблуди. То се сигурно неће десити, али у смислу регионалне сарадње и односа ка Београду и Србији, очекујем значајне промене. И према Србима у Црној Гори, који су били, можемо отворено рећи, нека врста грађана другог реда до сада, очекујем потпуну промену. Да ће Србији понудити неку врсту партнерства, ако не и да Србија буде старији партнер у том партнерству, у то сам сигуран с избором нове владе", каже Лазаревић.
Када је реч о могућности за унапређење економске сарадње, Лазаревић каже да је Милатовић економиста, радио је у Европској банци за обнову и развој, долази са позиције министра, али да је сада председник и да се неће мешати толико у економска питања иако има потребна знања.
"Мислим да ће се чекати избор нове владе, а највеће интензивирање је могуће управо у смислу инфраструктуре", очекује Лазаревић.
Сматра да ће иницијатива "Отворени Балкан" бити на дневном реду и очекује да ће је Црна Гора прихватити.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.