Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 11:31

Због НАТО самита Вилњус као тврђава, "Патриот" окренут ка Калињинграду

НАТО је претворио Вилњус, престоницу Литваније, у тврђаву брањену напредним оружјем како би заштитио америчког председника Џозефа Бајдена и друге лидере Алијансе на самиту следеће недеље, који се одржава 32 километра од литванске границе са руским савезником Белорусијом. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Шеснаест НАТО савезника послало је укупно око 1.000 војника да обезбеђују дводневни самит 11. и 12. јула, који се одржава само 151 километар од саме Русије, преноси Ројтерс

Многи од њих су послали и напредне системе противваздушне одбране који недостају балтичким државама.
"Било би више него неодговорно да наше небо буде незаштићено у тренутку када Бајден и лидери 40 земаља стижу“, рекао је председник Литваније Гитанас Науседа.
Немачка је распоредила 12 ракетних система "Патриот", који се користе за пресретање балистичких и крстарећих ракета или ратних авиона.
Шпанија је допремила систем противваздушне одбране НАСАМС, Француска шаље самоходне хаубице Цезар, и уз Финску и Данску распоређује војне авионе у Литванији. Та земља је, уз Британију, испоручила средства против беспилотних летелица.
Пољска и Немачка су послале снаге за специјалне операције појачане хеликоптерима. 
Други шаљу опрему за борбу против било каквих потенцијалних хемијских, биолошких, радиолошких и нуклеарних напада.
Литвански председник види ове акције савезника као потврду да је потребно да НАТО хитно успостави сталну противваздушну одбрану у балтичким државама.
"Размишљамо о томе шта ће се десити након завршетка самита и радићемо са савезницима на стварању ротирајућих снага за трајну ваздушну заштиту“, рекао је Гитанас Науседа новинарима.
У селима поред белоруске границе мештани су рекли за Ројтерс да се осећају потпуно безбедно, упркос понуди Минска да се ту након побуне сместе руске плаћеничке трупе Вагнер групе и руско нуклеарно оружје.
Цеви "Патриота" у правцу Калињинграда и Белорусије На аеродрому у Вилњусу, осам немачких ракетних бацача Патриот распоређено је са цевима усмереним у правцу руског Калињинграда, а још два према Белорусији.
"Знате где се налазите географски и прилично добро знате одакле претња долази. Литванија је тражила од нас заштиту самита, а такође је НАТО тражио помоћ од Немачке. Ово је наш одговор“, рекао је потпуковник Штефен Либ, командант јединице "Патриота".
Литванија је утростручила јединице пограничне страже на белоруској и руској граници током лета, уз официре из Летоније и Пољске. Две земље су такође послале полицију да помогне у патролирању по Вилњусу.
Градоначелник Вилњуса је препоручио становницима да оду на одмор ван града, ако желе да избегну гужве у саобраћају, јер ће велики делови центра престонице бити затворени током самита.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.