Izvor: RTS, 09.Jul.2023, 06:05

Бајден: Тешка одлука о слању касетне муниције Кијеву; Песков: Повратак команданата Азова у Украјину кршење споразума

Рат у Украјини – 501. дан. Русија концентрише напоре на правцу Лимана, Бахмута, Авдејевке и Маринке, наводи украјински Генералштаб. Министар правде Украјине каже да је пронађен механизам надокнаде штете коју је узроковала Русија.
Портпарол Кремља, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Дмитриј Песков изјавио је да нико није обавестио Русију о пребацивању у Украјину "петорице команданата Азова који су били у Турској" и да то представља кршење постојећих споразума.

“Према условима споразума, лидери Азова је требало да остану у Турској до краја сукоба. Нико није обавестио Русију о преласку вођа терористичке групе Азов из Турске у Украјину“, рекао је Песков за РИА Новости
Претходно је украјински председник Володимир Зеленски саопштио да се враћа из Турске са петорицом војника који су учествовали у борбама око “Азовстала“, а који су у тој земљи од септембра 2022. године.
Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је одлука о слању касетне муниције Украјини била "тешка“, али да је на крају убеђен да пошаље контроверзно оружје јер је Кијеву потребна муниција у контраофанзиви против Русије.
Одлука САД да испоруче Украјини касетну муницију је ”чин очаја“ и ”слабост“, саопштило је руско министарство спољних послова.
“Најновије ‘чудотворно оружје‘ на које се кладе Вашингтон и Кијев, не размишљајући о тешким последицама, неће утицати на специјалну војну операцију“, казала је Захарова.
Украјински министар одбране Алексиј Резников поздравио је одлуку САД да пошаљу касетне бомбе Украјини, и обећао да се неће користити у Русији.
Резников је написао на Твитеру да ће касетна муниција помоћи да се спасу животи украјинских војника и најавио да ће Кијев водити строгу евиденцију о њеном коришћењу, као и да ће разменити информације са партнерима.
Британија је потписница конвенције која забрањује производњу и употребу касетне муниције и обесхрабрује њихову употребу, рекао је британски премијер Риши Сунак након што су Сједињене Државе објавиле да планирају да ту муницију испоруче Украјини.
Русија тражи нову седницу Савета безбедности како би изнела нова сазнања о диверзији на гасоводу "Северни ток", наводе руски дипломатски извори.
Уједињене нације подсетиле су на цивилне жртве рата у Украјини.
Више од 9.000 цивила, укључујући преко 500 деце, убијено је од почетка  рата, а стручњаци упозоравају да је стварни број сигурно далеко већи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.