Izvor: RTS, 08.Jul.2023, 10:43

Шпанцима одмор пречи од избора – грађанима који одбију дежурство прети затворска казна

У Шпанији се 23. јула одржавају ванредни парламентарни избори. Неуобичајени термин за изборе створио је необичан проблем – због годишњих одмора неће имати ко да дежура на бирачким местима.
Шпанија се суочава са необичним проблемом. Премијер Педро >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Санчез је, након пораза своје Социјалистичке партије на регионалним изборима, расписао ванредне парламентарне изборе за 23. јул.
Ништа не би било чудно да тај термин није усред лета када многи одлазе на годишњи одмор. Због тога, надлежни имају проблем да нађу ко ће дежурати на бирачким местима.
Наиме, шпански закон прописује да гласање на свим бирачким местима надзиру по три бирача који су изабрани по принципу лутрије.
Гласачи који су изабрани дужни су да проведу 12 сати на бирачком месту, а уколико то одбију, прети им новчана казна или годину дана у затвору, пише Политико.
Међутим, упркос претњама казном, надлежни органи имају потешкоћа да нађу људе који ће пратити регуларност избора на бирачким местима.
На стотине непопуњених места за дежурство на изборима Власти у граду Леону наводе да имају на стотине непопуњених места.
"Намерно смо извукли девет имена по гласачком месту како бисмо имали велики број резервних кандидата уколико они који су првобитно изабрани нису у могућности да прате изборе, али и даље имамо велике проблеме", навела је званичница града Леона која је инсистирала на анонимности.
Додала је да сви који могу да докажу да су резервисали и платили путовање пре 29. маја, када су избори расписани, нису у обавези да дежурају на изборима.
Осим тога, имају проблем да наведу и млађе људе да прате изборе пошто се на изборни дан у Астурији одржава музички фестивал, а више од 200 грађана изабраних извлачењем већ је купило карте за ту манифестацију.
Власти почеле да подносе пријаве Гласачима који могу да докажу да не могу да дежурају због здравствених разлога и који раде на изборни дан, такође је дозвољено да одустану од дежурства.
"Стигли су нам извештаји да људи одбијају да отворе врата или се крију када полицајци дођу код њих", рекла је званичница града Леона.
Додала је да су власти већ почеле да подносе пријаве против људи за које се сумња да избегавају обавезу.
"Разумем да нико не жели да проведе летњи дан у затвореном простору, бројећи гласове, али будимо јасни – ако немате легитимно оправдање, злочин је да не поштујете наредбу", напоменула је званичница.
"Одустајање могло да се спречи већом накнадом за дежурство" Осим у Леону, на сличне проблеме наишле су и власти у Сарагоси, Кадизу, али и Сорији, покрајини са најмањим бројем становника у којој су у неким селима почели да позивају становнике из других градова на изборно дежурство.
Пабло Симон са Универзитета "Карлос Трећи" у Мадриду оценио је да је комплексна ситуација била очекивана.
"На сваким изборима имамо бирачка места која се отварају касније због тога што се бирачи који треба да дежурају уопште не појаве. Овог пута, са десет милиона гласача на одмору, проблеми су неизбежни", рекао је Симон.
Навео је да би одустајање могло да се спречи већом накнадом за дежурство.
"Тренутно грађани који надгледају изборе добијају само 70 евра за 12 или више сати које проведу на бирачком месту. Централна изборна комисија је могла да удвостручи накнаду пред изборе, чиме би обезбедила бар нешто већу спремност људи да обаве своју дужност", истакао је Симон.
Шта ако места за дежурство остану непопуњена на дан избора У наредне две недеље изборне комисије широм Шпаније ће појачати напоре да ступе у контакт са резервним гласачима како би попунили празна места.
У најгорем сценарију, уколико места за дежурство остану непопуњена на дан избора, власти ће натерати људе да остану да дежурају када буду дошли да гласају.
"Увек говорим пријатељима да избегну да оду на гласање ујутру. Уколико сте први који сте се појавили може се десити да вас натерају да останете ту цео дан, тако да је то дефинитивно ситуација у којој се исплати закаснити", рекла је званичница града Леона.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.