Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 15:30

Уметници из свих крајева на колонији у Новом Пазару

У Новом Пазару у току је 48. уметничка колонија" Сопоћанска виђења“. Учествује 9 уметника из разних крајева наше земље. Они ће током седмодневног трајања колоније обићи културно-историјске споменике хришћанске и исламске културне баштине овог краја. Организатори >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << колоније Галерија ММЦ, Културни центар Нови Пазар. Покровитељи колоније су Град Нови Пазар и МИнистарство културе.
У близини средњевековног манастира Сопоћани где су настале, чувене фреске, апостола Филипа познатија као Лепи Јован и Успење Богородице, које се сматрају претечом ренесансе - уметници деценијама налазе инспирацију за своја дела. Колонија Сопоћанска виђења једна је од најстаријих у Србији.

„Ове фреске сведоче о великом сликарском умећу. Ако узмемо у обзир да је Ђото стварао 30 година касније, а да се тек после 200 година , стоји, десила та зрела фаза ренесансе онда су заиста почеци те уметности овде или знања о једном новом препороду који ће се деситри на нивоу читаве Европе", сматра Сузана Новчић, селектор ликовне колоније "Сопоћанска виђења"
Колонија је током скоро пола века окупила на стотине уметника из разних крајева наше земље и иностранства. Они се овде друже, размењују искуства и усавршавају своја знања.
"Сусрет различитости, другости, упознавања са тим, не само као нас уметника који стварамо различите поетике и различита смо генерација већ и овог културног наслеђа које овде имамо прилику да упознамо", каже Лана Васиљевић, вајар из Београда.
Учесници ликовне колоније Сопоћанска виђења имају прилику да током седмодневног боравка у Новом Пазару, упознају људе, обичаје и остале културно-иусторијске споменике и овог краја.
„Манастири, џамије које смо обишли у центру града и околини Сопоћани, Ђурђеви ступови, а у ствари нам то пуно и значи као инспирација и као нешто око чега ми можемо формирати наш уметнички концепт за рад на уметничким радовима“, каже Александар Ракезић, сликар из Београда.
Специфичност овогодишње ликовне колоније огледа се у томе што уметници не морају да започну своје радове током трајања колоније.
Оно што следи након завршетка радова јесте изложба радова која ће се одржати наредне године. Концепт је такав да уметници имају потпуну слободу током трајања колоније, да могу да стварају и у својим атељејима и током трајања колоније и у току наредне године и да на тај начин заокруже боравак у овој средини“, каже Амра Јејна Хоџић, уредница изложбеног програма Галерије Културног центра у Новом Пазару.
Уобичајено је да радове настале током колоније уметници поклањају галерији кулктурног центра у Новом Пазару.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.