Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 11:05

Шта путници могу да пренесу преко граничних прелаза, а шта су дужни да пријаве

У сезони одмора и путовања уобичајно је да на граничним прелазима буде више путника, а да би прелазак границе био што ефикаснији путници би пре путовања требало да се информишу о важећим прописима шта могу да понесу са собом на путовање или по повратку са одмора >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << унесу у земљу, подсећају из Управе царине.
Све граничне службе, укључујући и царину, раде пуним капацитетом како би путници што лакше и брже прешли границу.

Користан савет је да током путовања проверавате стање на прелазима преко апликација доступних на мобилним телефонима, како бисте могли на време да одреагујете и одлучите се за коришћење неког од мање оптерећених граничних прелаза где понекад нема ниједног возила.
Што се тиче прописа о томе шта сме и на који начин да се унесе или изнесе у земљу из Управе Царине кажу да се нису мењала у односу на прошлу годину али подсећају на најбитније.
Пренос новца
Унос новца у Србију је слободан, али пренос готовине у износу већем од 10.000 евра (у динарима или било којој другој страној валути) мора бити пријављен.
То значи да у случају да са собом носите више од 10.000 евра, дужнни сте да то пријавите како на улазу, тако и на излазу из земље и да приликом пријаве попуните одговарајући образац.
Поменути износ од 10.000 евра се односи на сваког појединачног путника, па и на малолетну децу.   
Лични пртљаг
Лични пртљаг чине сви предмети које путник носи са собом, а служе му док је на путовању ( одећа, обућа, спортски реквизити, технички уређаји итд.).
Уколико се ради о неком вреднијем реквизиту или уређају, саветујемо путнике да попуне Образац о привременом износу како би по повратку у земљу могли да докажу да су претходно тај предмет изнели из земље, те да он не подлеже наплати увозних дажбина.
У личном пртљагу могу да се нађу и неке ствари за које постоје јасна количинска ограничења, као што је то случај са акцизном робом попут дуванских производа и алкохола.
Дувански производи
Дуван и дувански производи могу бити део личног пртљага, али само у ограниченим количинама и то: 50 цигарета, 25 цигарилоса, 10 цигара (томпуса) или комбинација наведених производа у мањим количинама. 
Алкохол
У пртљагу може да се нађе и неко алкохолно пиће и то литар жестоког пића и један литар вина.
Храна
Путник са собом може да унесе или изнесе храну која му је потребна током путовања (сендвичи, грицкалице, вода, сокови и сл.) у разумној количини, као и да понесе нешто фабрички упаковане хране за коју је очигледно да служи за његове личне потребе.
Треба водити рачуна да унос хране животињског порекла подлеже посебним ограничењима и да њена количина не сме прелазити један килограм.
Лекови
Путник у личном пртљагу сме да понесе лекове који су му потребни за личну употребу или за љубимца ког води са собом, у количини која је неопходна за уобичајну терапију не дужу од 15 дана.
Међутим, уколико користите лекове који садрже психоактивне супстанце, званично мишљење лекара ће вам бити потребно за све преко једног паковања које садржи 30 појединачних таблета.
Накит и драгоцености
Најсигурније је да пријавите све драгоцености које носите са собом и поштедите себе непријатности и ризика да вам оне буду привремено или трајно одузете.
То се односи како на лични накит који носите на себи или у пртљагу, тако и на злато у облику плочица, полуга и новчића.
Повратак са путовања
По повратку у земљу, без наплате дажбина можете унети робу коју сте купили у иностранству уколико њена вредност не прелази износ од 100 евра.
Ако се, пак, ради о некој вреднијој ствари од наведеног износа коју сте купили за своје потребе, а чија вредност не прелази 3.000 евра у динарској противвредности, такву робу треба да пријавите и она може бити оцарињена на самом граничном прелазу у тзв. ''скраћеном поступку''.
У том случају, на царинску основицу (процењену вредност робе) зарачунава се царина од 10 одсто, а на добијени износ се обрачунава ПДВ од 20 одсто.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.