Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 08:18

Израелска војска се повукла из Џенина, Палестинци је испратили ракетама из Појаса Газе

Палестинци из Појаса Газе испалили су јутрос ракете на Израел након повлачења израелских снага из града Џенина и прекида једне од највећих војних операција на Западној обали у којој је страдало укупно 13 људи.
Биланс напада израелске војске на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << град Џенин на Западној обали је 12 погинулих Палестинаца, од којих најмање пет бораца, уз једног израелског војника.

Операција која је, како тврди израелска војска, имала за циљ уништење инфраструктуре и оружја екстремиста у избегличком кампу у Џенину, почела је у понедељак нападом дроновима, са преко 1.000 распоређених израелских војника.
Израелске снаге наводно су откриле подземна скровишта експлозива и заплениле 1.000 комада оружја и ухапсиле 30 осумњичених екстремиста.
Данас су репортери Ројтерса видели израелске војне конвоје који напуштају Џенин, што се чини као крај израелске операције.
Неколико сати након што су израелске снаге почеле да се повлаче из Џенина, палестински борци у Појасу Газе испалили су пет ракета на Израел, саопштила је израелска војска, уз напомену да су ракете пресретнуте и да није било жртава.
Израелска ратна авијација је узвратила и погодила подземно постројење за производњу оружја, саопштила је израелска војска.

"У овом тренутку завршавамо мисију и могу рећи да наша обимна активност у Џенину није једнократна операција", рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху током обиласка контролног пункта у близини тог града.
Палестински борци из Хамаса, Исламског џихада и Фатаха су утврдили логор препрекама и поставили осматрачнице, како би се ефикасније супротставили редовним војним нападима Израела.
У самом избегличком кампу обустављено је снабдевање струјом и водом. Палестински Црвени полумесец саопштио је да је из кампа евакуисао 500 породица.
У уторак, док је операција била у току, дошло је до нове ескалације сукоба због напада у израелском пословном центру у Тел Авиву, када је повређено осморо људи. Одговорност су преузели борци палестинског Хамаса.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.