Izvor: RTS, 03.Jul.2023, 16:31

Мирније у Француској, Макрон одржао хитан састанак Владе

Протекла ноћ у Француској била је мирнија него претходне. Француски председник Емануел Макрон одржао је састанак Владе на којем је са премијерком и министрима разговарао о нередима који су избили након убиства 17-годишњег младића алжирског порекла. Данас се Макрон >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << састаје са представницима оба дома парламента. Породица убијеног младића позива на смиривање ситуације.
И шесте ноћи на улицама Француске у приправности је било 45.000 полицајаца који су спречавали насиље и уништавање возила, продавница, градских објеката и полицијских станица.
У једном нападу претходног дана, повређени су супруга и дете градоначелника париског предграђа Л’ај ле Роз. Од почетка немира, иза решетака се нашло скоро 3.000 људи.
Породица убијеног младића Нахела М., који је сахрањен у суботу, поручује да је против насиља, али апелује на владу Емануела Макрона да промени закон који снагама реда дозвољава употребу оружја приликом заустављања возила.
"Кривим полицајца који је убио мог унука. А људима који ломе и пале кажем: престаните, престаните! Ви мислите да то радите због Нахела, али то није начин. Не ломите ствари, смирите се. Моја ћерка је изгубљена, јер су јој убили сина, она више нема живот, а мени су узели обоје. Толико сам уморна, не могу више да поднесем све ово", поручује Надија, бака убијеног младића.
Макронова серија састанака Француски председник одржао је састанак Владе на којем је са премијерком и министрима разговарао о нередима.
Данас ће се састати са представницима оба дома парламента, а за сутра је планиран састанак са више од 220 представника градова погођених насиљем.
Полицијски званичници опрезно говоре о смиривању ситуације.
"Очигледно је да је мање штете, али остајемо у приправности и наредних дана", истиче Лорен Нуњез, шеф париске полиције.
Најнапетије ноћас било у Марсељу У Марсељу је ноћас било најнапетије, где су снаге реда на групе млађих демонстраната испалиле сузавац.
Немирна, мада много мирнија од претходних, била је и ноћ у престоници, где је оштећено шест јавних зграда и повређено пет полицајаца.
Кина апелује на своје држављане да буду опрезни и да избегавају места већих окупљања у француским градовима, након што су на аутобусу који је превозио кинеске туристе у Паризу поломљени прозори.
Протести и нереди избили су у Француској након што је полицајац убио седамнаестогодишњег младића који није зауставио свој аутомобил по налогу саобраћајне полиције.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.