Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 21:47

Кеш или картица, како плаћати у иностранству – НБС упозорава на провизије

Уочи припрема за путовање у иностранство многи имају дилему – да ли је паметније, али и безбедније да носимо готовину или да плаћамо картицом. Никола Ђукић из Народне банке Србије каже за РТС да би грађани требало да буду опрезни када користе картице у иностранству, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << нарочито када подижу готовину са банкомата, пошто се наплаћују провизије.
Све чешће грађанима стижу СМС поруке у којима се непозната лица лажно представљају као различити пружаоци услуга. Никола Ђукић из Народне банке Србије рекао је за РТС да се углавном лажно представљају као "Пошта Србије", ДХЛ или "Нетфликс".
"Грађани у уверењу да плаћају нешто наравно мање износе за преузимање пошиљке или за обнову, рецимо, претплате код стриминг оператера као што је Нетфликс, предају своје податке о картици. Међутим, они то не раде на сајту тог пружаоца услуге, већ на лажној интернет страници коју су криминалци креирали са циљем да преузму њихове податке о картицама. То су име и презиме, датум истека важења картице, број картице и најважније, она три броја која се налазе на полеђини картица, а које представљају ЦЦВ код за извршење трансакције", навео је Ђукић.
Додао је да грађани имају времена да блокирају картицу и да треба да контактирају са банком у том случају.
"Дакле, треба да занемарите СМС поруку, не да наставите даље. Ако се већ и десило па су приступили том линку, треба да обрате пажњу на какав су то сајт отишли. Дакле, то су лажне интернет странице", истакао је Никола Ђукић.
У иностранству картицу користити за плаћања, провизије на банкоматима за подизање готовине Говорећи о коришћењу платних картица у иностранству, Ђукић је навео да се провизија може наплатити, али да то зависи од тога где се картица користи.
"Оно што би била наша препорука јесте да картицу за плаћање користимо код трговаца на ПОС терминалима. Kада користимо картицу, треба прво да видимо, постоје налепнице које означавају одређену марку картице, тако да кажем. Друго, треба да проверимо и да ли сви продавци примају нашу картицу. Ако смо већ принуђени да подижемо готовину са банкомата, у том случају се наплаћују провизије", истакао је Ђукић и додао да су провизије углавном веће за кредитне него за дебитне картице.
Поручио је да картице треба опрезно користити, да никоме не треба да се даје ПИН код.
Никола Ђукић је навео да би пре поласка на пут у иностранство требало контактирати са банком и распитати се о условима коришћења платних картица у другим земљама, а уколико се картица током путовања изгуби или је банкомат "прогута", треба да се јавимо матичној банци.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.