Izvor: RTS, 02.Jul.2023, 11:20

Вучић: Очекујем додатну офанзиву Куртија на КиМ и још жешћи терор

Председник Александар Вучић упозорио је да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти човек чије потезе рационално није могуће сагледати и који само жели да буде нови Енвер Хоџа или Володимир Зеленски. Вучић је забринут да би наредних дана, са >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << појачаним ударима украјинске офанзиве, и Курти могао да појача терор над Србима.
Александар Вучић је на ТВ Прва рекао да се не може на рационалан начин сагледати зашто власти у Приштини нешто раде и оценио да Аљбин Курти само жели да буде нови Зеленски.

Вучић очекује велику офанзиву у Украјини у два смера, што ће, како је рекао, Курти искористити за још жешћи терор над Србима.
Председник је рекао да мисли да су Украјинци спремили више десетина бригада и да ће озбиљно пробити руске линије, уз огромне жртве.
Нагласио је да када то говори, не навија, већ говори шта мисли.

Очекују, објашњава Вучић, да се тиме промени ток ратовања пред самит у Виљњусу 12. јула, очекују да добију "карт бланш за НАТО".
"Када то крене, а очекујем да то крене сутра или прекосутра, наредних дана, онда ћете видети додатну офанзиву на КиМ. Зато молим Србе да се чувају, за све који мисле да би ти недљуди могли да крену на њих, да се склоне на извесно време, јер човек није свој. Плашим се да ће тај терор постати још жешћи, замислио је себе у улози Зеленског, новог великоалбанског лидера који ће објединити све албаснке земље и направити велики посао", упозорио је председник.
"Изјаве Еулекса вређају" Вучић је истакао да je цео Запад "баш брига" када су угрожена права Срба на КиМ.
Поставио је питање Берлину, Бриселу и Вашингтону због чега је Душан Обреновић и даље у притвору, када се зна да је невин, што је документовано и видео снимцима.
"Еулекс прати 109 случајева ухапшених Срба, 11 у последњем периоду што су у притвору. Има људи који су и две године у притвору, без основе, а онда причају да је то правна држава. Такве изјаве Еулекса вас вређају", рекао је Вучић.
"Велика и тешка криза у вези са Републиком Српском" О Републици Српској се не говори довољно, а из Сарајева говоре о свему што се код нас збива и то на веома вулгаран начин, оценио је Вучић.
"У току је велика и тешка криза и нећу даље да се изјашњавам. Разговарам са Милорадом Додиком, са многим актерима и људима којима верујем у Републици Српској и за које знам да умеју да процене. Плашим се да су странци донели одлуку да иду веома жестоко", рекао је Вучић.
Коментаришући текст немачког новинара Михаела Мартенса о немачком плану за Балкан, Вучић је рекао да тај текст нимало није случајан, да је реч о изузетно образованом новинару, човеку који говори српски, али који никада није био на српској страни.
"Не верујем да је Рама рекао да је Отворени Балкан завршен" Председник је рекао да је "Отворени Балкан" аутохтона идеја народа са Балкана и да не верује да је албански премијер Еди Рама могао да каже да је "Отворени Балкан" завршио своју мисију и да је време да "урони" у Берлински процес, како су пренели медији.
"Ја ћу увек да сматрам да ће наша идеја, а не наметнута споља, бити боља какав год да је садржај наших жеља. Ово је израз наших жеља, очекивања и односа, а не нечег под корбачем", истакао је Вучић.
"Србија неће уводити санкције Русији све док издржи" Вучић је рекао и да ће Србија сама доносити одлуке о својој политици и да неће уводити санкције Русији све док издржи, и да је то за сада већ годину и по успевала.
Председник је напоменуо да не постоји ниједан комад српског оружја у Украјини, ни на једној страни, било руској или украјинској.
"Очекивали смо дефицит у буџету, али смо у суфициту 14,5 милијарди динара" Председник је истакао да је предвиђено да у првих шест месеци ове године буџет Србије буде у дефициту 95,7 милијарди динара, односно око 880 милиона евра, али да имамо суфицит 14,5 милијарди динара.
То је, истиче, сјајна вест због свих обећаних повећања плата за просветне и медицинске раднике, као и пензије.
"Инфлација до краја године 11 одсто"  Што се инфлације тиче, рекао је да ће просечна за ову годину бити око 11 одсто, и да зато плате морају да иду преко тога, односно да ће ићи преко тога.
"Верујем да ће у децембру бити једноцифрена, Народна банка држи да ће бити осам одсто, ја верујем да ће бити око 8,5 одсто у децембру. Пада сада, видите да нафта не расте, плашим се мало догађања у ОПЕК-у, али нафта не расте, цене струје и гаса и ако расту, рашће минимално, питање да ли ће уопште. Цене хлеба и основних животних намирница, као што видите, стоје. Имамо проблема са високом ценом меса, али нико неће питати кланичаре да ли су задовољни ценама, пошто нико није задовољан ценама, да су цене ниже рекли би да убијамо стоачарство", рекао је Вучић.
Председник је додао да се сточарство у Србији "убија" јер захтева много рада, а људи воле да зараде више, а раде мање, те да држава сада плаћа огромне субвенције некима који немају грло стоке, што нема никаквог смисла.
"Ликвидност је претерана, али се држи за сваки случај" У овом тренутку на рачуну Србије стоје 562 милијарде динара у свим валутама, нагласио је Вучић, односно пет милијарди евра, и истакао да када би дошли до тога да имамо милијарду евра, јавни дуг био на нивоу 40 одсто, а сада је 51,4 одсто.
"И овако смо међу 15 најбољих у Европи. Ово значи да њихова деца неће имати проблема у отплати дуга као што смо ми имали када смо дошли на власт, јер када сам преузео Владу, 79 одсто је била стопа јавног дуга у односу на БДП", рекао је председник.
Ова ликвидност је, додао је, претерана ликвидност, али се то држи за сваки случај.
Забринутост због несташице лекова у Европи Додао је да га брине несташица лекова у Европи.
"Они не дозвољавају увоз тзв. генеричких лекова и сировина из Кине, Индије, итд. Ми сада радимо и са Кином и са Индијом и са Русијом и са свима да ми обезбедимо своје залихе, да имамо свега. Поново сам наредио да се прегледају робне резерве, да видимо имамо ли свега, грашка, рибе, соли, шећера. Сећате се лажне несташице, свега има довољно", казао је Вучић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.