Izvor: RTS, 01.Jul.2023, 17:48

Најстарији лист на свету престао да излази у штампаном издању

Најстарији лист на свету, бечки "Винер цајтунг", одштампао је своје последње дневно издање скоро 320 година од оснивања. Бечки дневник више неће имати штампано издање и биће искључиво онлајн, након што је недавна промена закона учинила да више не буде профитабилан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << као штампани производ.
Закон, који је у априлу усвојила аустријска влада, укинуо је обавезу да компаније плаћају за објављивање јавних саопштења у штампаном издању новина, чиме је Винер цајтунг укинут као службени лист.
Ова промена је довела до губитка прихода издавача од процењених 18 милиона евра и приморала је лист да затвори 63 радна места.
Винер цајтунг ће наставити да излази у онлајн формату и нада се да ће имати месечно штампано издање, иако је тај план наводно још у повоју.
Новине, које су у власништву аустријске владе, али су уређивачки независне, почеле су да излазе августа 1703. и испратиле су десет царева и дванаест председника.
Године 1768. лист је известио са концерта на којем је наступио "посебно талентовани" 12-годишњак, звао се Волфганг Амадеус Моцарт. Када је Аустрија поражена у Првом светском рату, лист је објавио посебно издање са писмом о абдикацији последњег хабзбуршког цара, кајзера Карла.
У свом последњем дневном штампаном издању у петак, Винер цајтунг је објавио уводник у коме за све окривљује нови владин закон.
"Ово су олујна времена за квалитетно новинарство. На све више платформи, озбиљан садржај се бори за пажњу са лажним вестима, видео-снимцима о мачкама и теоријама завере", наводи се у уводнику.
У априлу је тираж листа био само 20.000 радним данима, иако је викендом тај тираж удвостручен.
Током три века штампања, те новине су имале само једну принудну паузу. Након што је Аустрија прикључена Хитлеровој Немачкој, лист су затворили нацисти 1939. године. Током 1945. док је Аустрија још била под окупацијом савезника, поново је почео да се штампа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.