Izvor: RTS, 26.Jun.2023, 14:49

Мицотакис дан након убедљиве победе на изборима положио заклетву и добио нови мандат

Киријакос Мицотакис, лидер Нове демократије која је освојила највише гласова на парламентарним изборима у Грчкој, положио је заклетву након што је од председнице Катерине Сакеларопулу добио нови мандат за формирање владе.
Киријакос Мицотакис >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је, након полагања заклетве, отишао у палату Максимос, где га је на церемонији примопредаје дужности дочекао Јоанис Сармас, вршилац дужности премијера који је предводио привремену владу формирану после избора одржаних 21. маја, након којих су три најснажније странке одбиле мандат за формирање владе.

Мицотакис је Сармасу и прелазној влади захвалио на узорном раду, док је Сармас пожелео Мицотакису успех током другог мандата на месту председника владе.
Састав нове грчке владе требало би да буде објављен у току дана.
"Наша влада ће бити влада напорног рада и практичних резултата" Након што је званично добио мандат од председнице Грчке Катерине Сакеларопулу, Мицотакис је обећао да ће у другом мандату реализовати велике реформе.
"Осећам велику тежину одговорности коју су Грци ставили на моја плећа", рекао је Мицотакис.

Нагласио је да грађани Грчке имају право да траже бољу будућност.
"Имамо снажан мандат и комфорну скупштинску већину, наша влада ће бити влада напорног рада и практичних резултата", истакао је Мицотакис.
Дендијас преузима ресор одбране У Новом Мицотакисовом кабинету министар спољних послова биће Георгиос Герапетрит, док ће бивши шеф дипломатије Никос Дендијас преузети министарство одбране, преноси Kатимерини.
Потпредседник Нове демократије Kостиц Хацидакис именован је за мининстра финансија, а министар за имиграцију и азил биће Димитрис Kаиридис.
Ники Kерамеус ће бити министарка унутрашњих послова, док ће на челу министарства инфраструктуре и саобраћаја бити Христос Стајкурас.
Нова грчка влада укупно има 20 министара.
Убедљива победа Мицотакиса и Нове демократије на изборима Мицотакисова Нова демократија, партија десног центра, добила је на поновљеним парламентарним изборима у Грчкој 40,5 одсто гласова и 158 места у парламенту који броји 300 посланика.
Грчки медији резултате поновљених избора виде као историјску победу Киријакоса Мицотакиса, лидера Нове демократије, бившег банкара и потомка моћне породице.
Поједини аналитичари чак истичу да Нова демократија тренутно нема правог противника на грчкој политичкој сцени.
Нова демократија је победила и на парламентарним изборима 21. маја, али тада није освојила већину неопходну да води владу без формирања коалиције, па су избори поновљени јер су три најснажније странке одбиле понуђени мандат за формирање владе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.