Izvor: RTS, 21.Jun.2023, 16:51

Дејан Стојковић, професор на државном факултету у Америци о црним рупама, звездама и будућности космоса

Универзум стар преко 13,7 милијарди година, непрестано се шири и истражује, али је и даље много непознаница. Један од научника који се бави космологијом и истраживањем црних рупа је Врањанац Дејан Стојковић, професор на државном факултету у Америци. Сада је у родном >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << граду и са њим је разговарала Даница Мирић.
Разговор о космосу, универзуму, црним рупама, звездама - са професором доктором Дејаном Стојковићем почињемо са места одакле је он почео своје образовање и даље усмеравање ка физици и астрономији. Професоре Стојковићу, шта је оно што данас проучавате и нешто најзначајније чиме се бавите или спектар тога?
"Бавим се широким спектром тема у теорији елементарних честица, гравитације и космологије. Могао бих да посебно издвојим мој рад на генератору догађаја Блек Макс по коме се траже ефекти јаке гравитације или мини црне рупе на ЛХЦ-у у ЦЕРН-у, који је највећи акцелератор честица који данас постоји. Али бих такође могао да издвојим и мој рад на проблемима тамне енергије. То је мистериозна супстанца која постоји у нашем универзуму и узрокује убрзану експанзију нашег универзума", објашњава професор др Дејан Стојковић, физичар.
-"Једном годишње сте у Србији када имате предавања и у Нишу, Београду, а сада и у Врању под називом "Кратка историја универзума"?
"Да. Од самог Биг банга до настанка наше галаксије, настанка нашег Сунчевог система, наше планете Земље, укључићу у предавање и будућност универзума, шта ће се десити после, шта ће се десити у будућности, све до самог краја, до такозване топлотне смрти васионе", наводи професор др Дејан Стојковић, физичар.
-"Да ли Вам се јављају студенти, ученици који желе да нешто науче и да Вас питају за савет?"
"Да, наравно, ја константно добијам питања. И то мене радује. Широка популација се интересује за науку, то је увек добар знак. Ако једно друштво има добре теоријске научнике, онда има добре и експерименталне научнике, онда има и добре професоре на факултетима, онда има добре професоре у средњим школама, основним школама, и тако даље. Ако се пажња усмери ка едукацији и науци, онда ће цело друштво аутоматски да се издигне на један виши ниво", каже професор др Дејан Стојковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.