Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 12:01

Нова, десничарска и евроскептична Влада Финске добила подршку у парламенту

Парламент Финске изгласао је лидера Партије националне коалиције Петерија Орпа за новог премијера, као што се и очекивало, чиме је та скандинавдска земља добила највише десно оријентисану владу још од Другог светског рата.
Орпо ће предводити >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << коалицију конзервативне НЦП, европскептичне Странке Финаца, мањинске Шведске народне партије и демохришћана, који су заједно освојили већину посланичких места на изборима 2. априла.

Након разговора који су трајали дуже од седам недеља, Партија националне коалиције објавила је у петак да је постигла договор са три странке о формирању владајуће коалиције коју су аналитичари оценили као највише десно оријентисану још од Другог светског рата.
Нови министар финансија биће Рика Пура, лидерка Странке Финаца, док ће заменица лидера НЦП Елина Валтонен постати шефица дипломатије када влада преузме дужност касније у уторак.
"Срдачно вам се захваљујем на поверењу које сте ми указали“, рекао је Орпо у парламенту убрзо након гласања.
Самозвани фискални конзервативац, Орпо је водио кампању на основу обећања да ће смањити буџетски дефицит кресањем потрошње уз истовремено смањење пореза и настојање да подстакне отварање нових радних места у приватном сектору.
Такође, нова коалиција помера имиграциону политику удесно, са циљем да смањи квоте за избеглице, подигне границу за добијање радних виза и отежа странцима добијање држављанства, што је кључни приоритет за Странку Финаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.