Izvor: RTS, 20.Jun.2023, 08:35

Брнабић: Обићи ћемо сва поплављена подручја и надокнадити штету

Премијерка Ана Брнабић, која се налази на челу Радне група за координацију активности на санирању последица од поплава, рекла је за РТС да је циљ да сва штета буде пописана и да се на најефикаснији начин надокнади. Приликом обиласка поплављених подручја, премијерка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је захвалила припадницима Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, али и свима осталима који су притекли у помоћ.
Влада Србије прогласила је елементарну непогоду у 56 градова и општина. Формирана је радна група за координацију активности на санирању последица поплава и припреми државних програма помоћи и обнове. Широм земље пописује се штета, износи намештај, дезинфикују просторије. 
Радном групом за координацију активности на санирању последица поплава председаваће премијерка Ана Брнабић.
"Циљ Радне групе јесте да обезбедимо да је сва штета буде пописана, да је на најефикаснији могући начин надокнадимо и да наставимо онај рад који смо започели још 2014. године, а то је даља изградња бедема и заштита од поплава", рекла је премијерка за РТС током обиласка  поплављеног подручја у општини Ћићевац. 
Указала је да су последње поплаве у многим локалним самоуправама у Србији, биле веће од поплава из 2014. године, односно да је количина падавина била већа од количине падавина те године.
"Тамо где смо радили, тамо где смо изградили бедеме, тамо нисмо имали такву врсту штете и имали смо безбедност. Сада, због неких других ствари на неким другим пределима, на неким другим територијама, имали смо другачије врсте проблема и сада радимо даље", рекла је премијерка.
Нажалост, каже, ово су и ефекти климатских промена, али министри у Влади Србије обићи ће сваку локалну самоуправу од 56 где је проглашена ванредна ситуација.
"Да ли је ових 40 где је ванредна ситуација на читавој територији или 16 где је на одређеном делу територије тих локалних самоуправа, обићи ћемо све, радићемо са председницима општина и градоначелницима да се све ефикасно попише и да надокнадимо штету и да онда гледамо шта је то што можемо да урадимо у будућности", рекла је премијерка.
Према њеним речима, највише су угрожени Брус,Ћићевац, Трстеник, као и Јагодина која има више од 560 оштећених или уништених стамбених објеката.
"Имамо нешто више од 200 оштећених локалних путева, 82 моста, 22 водоводна система, 13 канализационих система", рекла је премијерка.
Захвалила је  припадницима Министарства унутрашњих послова, у Сектору за ванредне ситуације, али и свима осталима, локалним самоуправама које су притекли у помоћ, свим кризним штабовима који су, каже, веома добро радили.
"Ми нисмо имали, и то је најважније, ни једну настрадалу особу и имали смо укупно 318 лица која су евакуисана", рекла је премијерка.
Са премијерком је била и министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.