Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 10:11

Блинкен се руковао са Ванг Јием, очекује се састанак и са Сијем

Државни секретар САД Eнтони Блинкен састао се у понедељак са највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем на почетку другог и последњег дана посете Пекингу. Стејт департмент најављује састанак и са кинеским председником Сијем Ђинпингом. Блинкенова посета за циљ има >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да осигура да многе несугласице између стратешких ривала не пређе у сукоб, оцењује Ројтерс.
Двојица високих дипломата руковала су се у сали са црвеним тепихом, пре него што су се преселили у салу за састанке са својим делегацијама.

Ванг Ји је оценио да су односи две земље на најнижем нивоу због погрешних перцепција САД о Кини.
"Морамо да предузмемо одоворан став према људима историји и свету и обрнемо опадајућу спиралу односа САД и Кине“, рекао је Ванг Ји.
Стејт департмент је најавио да ће се Блинкен данас после подне по локалном времену састати и са кинеским председником Сијем Ђинпингом.
У првој посети Кини од стране америчког секретара за пет година, Блинкен је одржао "искрене" и "конструктивне" разговоре са кинеским министром спољних послова Ћин Гангом у недељу, иако нису успели да постигну конкретан напредак у широком спектру спорова који укључују Тајван, трговину, људска права.
Обострано је изражена жеља за стабилизацијом билатералних веза упркос ономе што је амерички званичник назвао њиховим "дубоким“ разликама, и договорио се да Ћин посети Вашингтон и да наставе разговоре.
Блинкеново путовање у НР Кину било је одложено у фебруару након што је летелица, за који се сумња да је кинески шпијунски балон, прелетела ваздушни простор САД.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.