Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 09:11

Нова финска влада биће највише десно оријентисана влада још од Другог светског рата

Финска конзервативна Партија националне коалиције, која је победила на општим изборима у априлу, постигла је договор о формирању нове владе са три партије, међу којима је и крајње десничарска, евроскептична Странка Финаца са својом националистичком и антиимиграционом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << агендом. Политички аналитичари истичу да ће то бити највише десно оријентисана влада још од Другог светског рата.
Након разговора који су трајали дуже од седам недеља, Партија националне коалиције објавила је у петак да је постигла договор са три странке о формирању владајуће коалиције.

Четири партије које су постигле договор имаће већину од 108 посланика у финском парламенту који броји 200 места.
Нови премијер Финске биће лидер Партије националне коалиције Петери Орпо, који ће на функцији председника владе заменити Сану Марин, ускоро опозиционарку.
Влада ће имати 19 министара, укључујући мандатара Орпа, а његова Партија националне коалиције добила је осам места, међу којима је и место министра спољних послова.
Нова министарка спољних послова биће заменица председника странке Елина Валтонен, која је и потпредседница одбора за спољне послове у финском парламенту.
Валтонен (41) ће бити друга жена на позицији министра спољних пслова након Тарје Халонен, која је била на тој позицији крајем 1990-их, пре него што је 2000. године изабрана за прву председницу Финске.
Седам места у влади евроскептичним "Финцима" Седам министарских места, укључујући министарства финансија, унутрашњих послова и правосуђа, добила је десничарска и евроскептична Странка Финаца.
Остала места у влади припашће Хришћанској демократији и Шведској народној партији.
Очекује се да ће Орпова конзервативна влада обуздати фискални дефицит смањењем социјалних давања, те пооштрити миграциону политику и олабавити еколошке обавезе.
Фински председник Саули Нинисто требало би да именује Опра и његову владу до среде, након што посланици изгласају поверење новом мандатару.
На изборима одржаним 2. априла Партија националне коалиције освојила је 48 мандата, два мање су грађани поверили "Финцима", док су социјалдемократе одлазеће премијерке Сане Марин добиле 43 мандата.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.