Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 17:25

После девет година на челу НАТО-а – хоће ли Јенс Столтенберг добити нови мандат или достојну замену

Очекује се да ће на самиту Алијансе средином јула у Литванији Јенс Столтенберг бити замољен да остане генерални секретар НАТО-а још годину дана због тога што тај војни савез не успева да постигне договор о његовом наследнику, кажу упућени у ову тематику. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Јенс Столтенберг, Норвежанин који је на тој дужности провео девет година и коме мандат истиче крајем септембра, има широку подршку у савезу и "наставља да буде ефикасан вођа", рекао је Ројтерсу извор који је желео да остане анониман.
"Бајденова администрација размишља о томе да Столтенберг остане још годину дана. Не чини се да тренутно постоји консензус унутар савеза о његовој замени”, рекао је амерички званичник који је такође желео да остане анониман.
Изгледи да се од Столтенберга затражи продужење мандата четврти пут повећали су се како се ближи самит у Виљнусу, а савезници страхују од показивања нејединства у тренутуку када НАТО наставља да одговара на рат у Украјини.
Столтенберг је у фебруару рекао да не тражи продужење свог мандата, али није одговорио на питање шта би урадио ако би га чланице НАТО-а замолиле да остане.
Он је остао при том ставу на конференцији за новинаре у петак када је упитан о све већем броју оних који подржавају његов останак на челу Алијансе.
"Изнова и изнова сам изјављивао да не тражим продужење и да нема других планова осим да окончам свој рад, а мој мандат се завршава ове јесени“, рекао је Столтенберг у седишту НАТО-а.
Ко год био у тој улози, суочава се са двоструким изазовом – да одржи савезнике заједно у подршци Украјини, истовремено чувајући се од било какве ескалације која би увукла НАТО директно у рат са Русијом.
Мете Фредериксен озбиљна кандидаткиња за шефицу НАТО-а Британски министар одбране Бен Волас отворено је изјавио да би волео тај посао. Неке владе залажу се за прву жену генералног секретара НАТО-а, а данска премијерка Мете Фредериксен такође се појавила као озбиљна кандидаткиња за ову функцију.
Међутим, она је у четвртак подржала идеју да Столтенберг остане, описујући то као "заиста добро решење".
Мете Фредериксен се састала са америчким председником Џоом Бајденом у Вашингтону раније овог месеца, пре него што је Столтенберг ове недеље посетио Белу кућу ради разговора са Бајденом.
Амерички званичници верују да постоји низ различитих кандидата и да Бајден има високо мишљење о свима њима, укључујући и данског премијера, рекао је извор.
Бајден верује да је Столтенберг урадио огроман посао у изазовним временима, што је став и многих других савезника, додао је тај извор.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.