Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 12:41

НУНС: Испунити захтеве грађана и грађанки са протеста "Србија против насиља"

Независно удружење новинара Србије (НУНС) саопштило је да удружења грађана, новинара и медија захтевају од надлежних институција да хитно предузму конкретне кораке како би се испунили захтеви грађана и грађанки са протеста "Србија против насиља". >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
НУНС у саопштењу наводи да годинама уназад указују на "погубно деловање медијских садржаја који промовишу насиље, шире панику, дезинформације, злонамерне садржаје и манипулације".

"Оваква медијска сцена развила се искључиво због тога што се закони ове државе систематично заобилазе, а институције (правосудне, министарства, независна тела) не реагују на кршење важећих закона и пратећих подзаконских аката", пише у саопштењу.
Истиче се да су грађани Србије "идентификовали врло јасно проблеме и, међу захтевима које су поставили након два трагична догађаја која су погодила нашу земљу, од надлежних институција између осталог захтевају: смену Савета РЕМ-а, одузимање дозвола за емитовање ТВ Пинк и ТВ Хепи, гашење штампаних медија и таблоида који објављују лажне вести, подметачине и континуирано крше новинарски кодекс".
У саопштењу се наводи да удружења грађана, новинара и медија зато позивају посланике у Народној скупштини Србије да покрену смену чланова Савета РЕМ-а складно члану 16 Закона о електронским медијима.
Позива се председница Владе да у што краћем року, сходно приоритетима Медијске стратегије, покрене усвајање измена и допуна по хитном поступку делова Закона о електронским медијима, а који се односе се на чланове Закона који регулишу – овлашћене предлагаче чланова Савета, тако да скупштински одбори Народне Скупштине и Скупштине АП Војводине не могу да буду предлагачи чланова Савeта; критеријуме и услове које морају да испуне кандидати за чланове Савета и избор новог састава Савета РЕМ-а одмах након усвајања измена Закона.
Позивају и законске предлагаче да, према члану 9 Закона о електронским медијима (акредитовани универзитети, цркве и верске заједнице, национални савети националних мањина, удружења издавача и удружења новинара, удружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора у Републици Србији, удружења грађана чији су циљеви остваривање слободе изражавања и заштита деце) позову, у својству њихових предлагача, чланове и чланице Савета РЕМ-а да поднесу оставке.
Такође, позивају и представнике власти, јавна предузећа и све институције чији је оснивач држава да моментално прекину све видове финансирања медија који свакодневно крше законе по било ком основу, укључујући оглашавање, пројекте, јавне набавке...
У саопштењу се позива и тужилаштво да без изузетака и без одлагања реагује на сваки вид промоције и позива на насиље у медијима, у складу с овлашћењима прописаним чланом 59. Закона о јавном информисању и медијима, као и судови да одлуче о тужби коју су поднела удружења грађана због незаконите одлуке Савета РЕМ-а да обнови дозволе за национално емитовање телевизијама које су кршиле законе.
"Након одлуке судова, нови састав Савета РЕМ-а мора да спроведе нови конкурс за доделу националних дозвола поштујући услове прописане Законом и Правилником о минималним условима за пружање медијских услуга", каже се у саопштењу.
Ова иницијатива, која има за циљ да се тренутна криза реши у оквиру институција, базира се на налазима међународних институција, самим налазима РЕМ-а, домаћих стручњака и домаћих организација које се баве темом стања медија и медијске регулације, додаје се.
Потписници саопштења су Асоцијација медија, Асоцијација онлајн медија (АОМ), Аутономни женски центар, Београдски центар за безбедносну политику, Београдски центар за људска права, БИРОДИ, Центар савремене политике, ЦРТА, Европски покрет у Србији, Грађанске иницијативе, Иницијатива младих за људска права, Комитет правника за људска права ЈУКОМ, Независно друштво новинара Војводине (НДНВ), НУНС, Нови оптимизам, Партнери Србија, "Локал Прес" и Фондација "Славко Ћурувија".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.