Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 09:15

Експерати Европске радиодифузне уније и РТС-а о томе шта вештачка интелигенција доноси телевизији

Радио-телевизија Србије је ових дана била центар скоро свих јавних медијских сервиса Европе. У Галерији наше куће одржан је састанак експерата Европске радиодифузне уније и РТС-а. У дводневној посети, око 60 учесника одржало је бројна предавања како би се телевизијски >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << програм, захваљујући вештачкој интелигенцији, прилагодио особама са инвалидитетом.
Нове приступачне технологије руше баријере и помажу у стварању инклузивнијег друштва, закључак је стручњака из европских земаља који су посетили РТС. Сврха окупљања је, кажу, да поделе идеје, знање и заједно створе нове технологије.
Франческа Скот из Европске радиодифузне уније наводи да је предиван осећај бити у Београду са целим ЕБУ тимом.
"Као што знате РТС је члан овог тима, а идеја конференције је да чланови ЕБУ-а доведу експерте за сервисе који омогућавају приступ програму свим гледаоцима. Основни принцип јавног медијског сервиса је да пренесе сав садржај свим гледаоцима, без обзира на њихов образовни ниво или здравствене потешкоће, а радећи на томе ми испуњавамо своју сврху. Све што смо овде научили понећемо са собом и поделити са нашим гледаоцима", додаје Скотова.
Харисон: Обавеза европских јавних медијских кућа да имају приступачне сервисе Пол Харисон из Европске радиодифузне уније наводи да је обавеза свих европских јавних медијских кућа да имају приступачне сервисе.
"Организујемо овај догађај сваке године и размењујемо стручна знања. Обавеза свих европских јавних медијских кућа је да имају приступачне сервисе. Увек ће ту бити изазова, ствари су сада свакако боље него што су биле пре 10 година, а и даље напредујемо. Нове технологије су ту, стално се развијају, а ми само треба да се побринемо да сви имамо добробити од њиховог напретка", додаје Харисон.
Једна од њих је аудио-дескрипција.
"Ми смо омогућили аудио-дескрипцију за преносе уживо фудбалских утакмица нашег националног тима. Интересантно је да смо ми желели да направимо разлику између радија и аудио-дескрипције, која подразумева опис детаља као што је кретање лопте у сваком тренутку или необична фризура неког фудбалера. Овај пројекат смо урадили са волонтерима", каже Јан Вилем ван Хоф тим лидер аудио-дескрипције.
"Опрезно са вештачком интелигенцијом" Гости су обишли редакције, технику и студија наше куће.
"Мислим да им је најинтересантнија била наша Интернет платформа РТС Планета, реаговали су на Планету плус нашу платформу управо због тога што се преводе садржаји на осам језика и што им може бити доступна. А нарочито су реаговали на нашег Аватара, наш најновији пројекат за дечије програм на српском знаковном језику", наводи Татјана Ћитић из Сектора за за развој и нове послове РТС-а.
Треба, кажу, бити опрезан са вештачком интелигенцијом, иако у адаптацији и прилагођавању програма, а нарочито изради софтвера она може много да помогне. Ипак, светски стручњаци са овог скупа у једном су сагласни - људи су и даље кључ квалитета, стручности и креативности медијских садржаја.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.