Izvor: RTS, 17.Jun.2023, 06:01

Украјинска контраофанзива на југу земље; Москва: Одбијен напад дроновима на "Дружбу"

Рат у Украјини – 479. дан. Заменица министра одбране Украјине Хана Малијар тврди да украјинске снаге напредују у контраофанзиви на југу земље. Са друге стране, руски званичници тврде да је одбијен украјински напад дроновима на рафинерију нафте "Дружба" у Брјанској >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << области. Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје.
Експлозије и сирене за ваздушну опасност огласиле су се јуче када је у Кијев стигла мировна мисија афричких земаља. Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је, на конференцији за новинаре са афричким лидерима, да их је позвао да учествују на светском мировном самиту, чије је одржавање раније предложио, и одбацио идеју о мировним преговорима са Москвом.

Са друге стране, руски председник Владимир Путин изјавио је да је Москва пребацила први контингент тактичког нуклеарног оружја у Белорусију.
Поручио је да би Русија теоретски могла да употреби нуклеарно оружје уколико би постојала претња по њено постојање или територијални интегритет.
Међутим, према његовим речима, тренутно нема потребе за тим.
Реагујући на Путинову поруку, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да нема назнака да се Русија спрема да употреби нуклеарно оружје.
Додао је да Вашингтон не види разлог због чега би мењао своју нуклеарну политику.
Министри одбране земаља чланица НАТО-а нису успели да усвоје план о томе на који начин би Алијанса одговорила на евенутални руски напад, пише Ројтерс позивајући се на дипломатске изворе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.