Izvor: RTS, 16.Jun.2023, 14:41

Један проценат становника Србије су атеисти, шта је још показао попис

Према подацима сакупљеним прошлогодишњим пописом 84,4 одсти становника Србије српски језик сматра матерњим, следе мађарски, босански, ромски и албански. Када је реч о вероисповести 86,6 одсто грађана се изјашњава као хришћани, а 4,2 одсто као припадници исламске вероисповести. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Атеиста има око један одсто.
Републички завод за статистику објавио је коначне резултате Пописа становништва, домаћинстава и станова 2022. године о становништву Републике Србије према етнокултуралним карактеристикама.
Поред српског језика који је матерњи језик за 84,4 одсто становника Републике Србије, најзаступљенији матерњи језици су мађарски (2,6 одсто), босански (2,2 одсто), ромски (1,2 одсто) и албански (1 одсто).

Када је реч о вероисповести, припадници хришћанске вероисповести чине 86,6 одсто грађана Републике Србије (81,1 одсто су православци, 3,9 одсто су католици, 0,8 одсто су протестанти и 0,9 одсто су лица која су навела да припадају другим хришћанским црквама или су се изјаснила само као хришћани).
После хришћана, најбројнији су припадници исламске вероисповести (4,2 одсто). Око 2,5 одсто становника је искористило своје Уставом загарантовано право да се не изјасни на питање о верској припадности, док је 1,1 одсто становника изјавило да нису верници (атеисти) и око 0,1 одсто да су агностици.

"Непознато” обухвата лица за која није прикупљен податак, лица која су дала одговор који се не може сматрати изјашњавањем о матерњем језику, односно о верској припадности, као и лица за која су подаци преузети из административних извора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.