Izvor: RTS, 12.Jun.2023, 07:52

Бранкица Јанковић: Пресуда у корист Снежане Пешовић важна победа за све жене и мајке

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да је одлука Врховног касационог суда у корист породиље Снежане Пешовић важна победа за све жене и мајкe јер је доказано да је забрањено отпустити жену за време породиљског одсуства. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Врховни касациони суд недавно је донео пресуду којом се потврђује да је Снежана Пешовић, трудница и породиља која је добила отказ иако је сама себи уплаћивала доприносе, била дискриминисана на основу пола и породичног статуса у области рада.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је за РТС да је пресуда у корист Снежане Пешовић показала да је била дискриминисана на основу пола.
"Ово је важна наша победа. Важна победа за све жене и мајке јер је доказано да је забрањено отпустити жену за време породиљског одсуства", истакла је Јанковићева.
Према њеним речима, пресуда је значајна и за све будуће случајеве јер, рекла је, канцеларија Повереника води парнице када процени да случај може да има ширу друштвену промену.
Јанковићева је истакла и да је највећи број притужби био у вези са женама и у вези материнством
"Случај Снежане Пешовић је за нас завршен, али у току је и даље радни спор, она и даље нема посла", рекла је Јанковићева, захваливши се РТС-у јер је ова прича прво била објављена на Јавном сервису.
"Проблеми деце се усложњавају" Прошло је и четрдесет дана од трагедија у Основној школи "Владислав Рибникар" и местима у околини Младеновца и Смедерева.
Бранкица Јанковић је, коментаришући ова масовна убиства, рекла да морамо сада да се усредсредимо на образовање и васпитање деце.
"Треба да постоје много више програма усмерених на толеранцију. Не треба занемаривати оно што нам кажу деца, без обзира колико нам то делује као мали проблем у односу на наше", навела је Повереница.
Напоменула је да су проблеми постојали и раније, али да се сада проблеми код деце усложњавају, деца сада имају по два идентитета, један идентитет у дигиталном свету.
Бранкица Јанковић је поздравила измене Породичног закона.
"Пуна подршка изменама Породичног закона. Већина наших препорука је усвојена. Забрањено је физичког кажњавања деце. Када је ова тема, обично се питају да ли ће нас кажњавати што смо спречили дете да пређе улицу када је опасно или да гурне руку у штекер. Не треба банализовати ове ствари", поручила је Јанковићева.
Повереница је осудила претње породици глумице Тамаре Драгичевић и глумца Петра Бенчине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.