Izvor: RTS, 11.Jun.2023, 09:24

Ковид болница у Батајници отпустила је последњег пацијента, коју ће намену имати у будућности

Ковид болница у Батајници, отворена током једног од најјачих таласа епидемије коронавируса, ових дана отпустила је и последњег пацијента. Директорка болнице Татјана Аџић Вукичевић каже за РТС да још нема тачна сазнања шта ће бити са ковид болницама у Батајници, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Новом Саду и Крушевцу. Наводи да је прва намера била да се болница Батајница претвори у палијативни центар, јер смо једина земља у региону која нема такву установу.
У једном од најјачих таласа током епидемије коронавируса, почетком децембра 2020. године, почела је да ради ковид болница у Батајници. Од тада, до данас, није затварала своја врата. У петак су из те установе, на кућни опоравак, испратили последњег пацијента. И након 908 дана рада, и 24.000 пацијената, она ће убудуће имати другу намену.

Директорка ковид болнице у Батајници, професорка Татјана Аџић Вукичевић навела је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а да још нема прецизних сазнања шта ће бити са ковид болницама у Батајници, Новом Саду и Крушевцу.
"Прва намера је била да се од наше ковид болнице направи један палијативни центар, јер смо, нажалост, једина земља у региону која нема палијативни центар који се не би односио само на онколошке болеснике у завршним стадијумима живота, већ за све друге неуролошке, кардиолошке, ортопедске, кардиоваскуларне, терминалне фазе различитих болести", каже Аџић Вукичевићева.
Болница, наводи, располаже великим капацитетима, налази се на простору од преко 14.000 квадрата, сачињена је од три објекта, има доста дијагностичке опреме, налази се надомак ауто-пута, има 700 паркинг места, лако може да се преименује за било коју другу намену.
"Ја сам често рада да кажем да бих волела да некада у тој болници буде породилиште, и старачки или студентски дом. Она лако може да се преименује у било коју другу намену", каже директорка болнице.
"За 908 дана рада кроз ову болницу прошло 24.000 пацијената"  Осврнула се на претходни период и навела да је за 908 дана рада кроз ту болницу прошло 24.000 пацијената – млади, стари, труднице, породиље.
"За две године и седам месеци ту је било пуно бура и олуја, тужних и срећних тренутака. Бројеви који нас прате су импозантни, 24.000 људи је лечено у нашој болници, око 15.000 је отишло својим кућама, а око 2.500 је премештено у друге здравствене установе. Најмлађи пацијент је имао 19 година, а најстарији 101 годину. Имали смо труднице са јако тешким клиничким сликама које су здраве отишле својим кућама", навела је гошћа Јутарњег дневника
Указује да у једном тренутку нису имали места за пријем пацијената.
"То су заиста били тешки тренуци, болница има 930 кревета. У једном тренутку смо их имали 937 и није било места, страховали смо за нови дан какве ће нам изазове донети. То је била једна лавовска и титанска борба", закључила је директорка ковид болнице у Батајници.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.