Izvor: RTS, 10.Jun.2023, 07:31

Спасено четворо деце у Колумбији, пет недеља након пада авиона

Четворо деце пронађено је живо на југу Колумбије, пет недеља након што је авион којим су путовали срушио у густој џунгли, објавио је колумбијски председник Густаво Петро. Спасиоци су, уз помоћ паса трагача, пронашла остатке воћа коју су деца јела да преживе. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Четворо деце, старих 13, 12, девет година, као и бебу од 12 месеци, спасла је војска у близини границе, између покрајина Какета и Гвавијаре, у близини места где се срушила "цесна 206", пренео је Ројтерс.
У авиону је било седморо путника, који су ишли од Араракуаре, у покрајини Амазонас, ка Сан Хозе дел Гвавијареу, када су послали позив за помоћ 1. маја.
Троје одраслих, међу којима су пилот и мајка деце, Магдалена Мукутуј, преминули су услед последица пада и њихова тела су пронађена у олупини авиона. Деца су преживела пад. Њихова породица је из редова локалне аутохтоне заједнице.
Нарсисо Мукутуј, деда три девојчице и једног дечака, рекао је новинарима да је одушевљен информацијом да су му унучићи спасени.
Фотографије које је објавила колумбијска војска приказала је групу војника са четворо деце усред џунгле.
"Ово је радост за целу земљу. Четворо деце, која су била изгубљена у колумбијској џунгли су жива", навео је председник Петро на Твитеру. Он је, првобитно, објавио 17. маја на Твитеру да су деца пронађена, али је обрисао твит и рекао да информација није била потврђена.
"Деца су била све време заједно, слаба су, да пустимо лекаре да их прегледају. Пронађени су, веома сам срећан због тога", рекао је Петро новинарима.
Спасиоци су, уз помоћ паса трагача, пронашла остатке воћа коју су деца јела да преживе, као и импровизовано склониште, направљено од шумске вегетације. У акцији спасавања учествовали су авиони и хеликоптери колумбијске војске.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.