Izvor: RTS, 08.Jun.2023, 16:41

Ђедовићева представила нове чланове Надзорног одбора ЕПС-а, очекује расписивање конкурса за новог директора

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић, која је и представница Владе у Скупштини акционара Електропривреде Србије, представила је чланове новог Надзорног одбора ЕПС-а, међу којима су и норвешки стручњаци за енергетику. Ђедовићева је изјавила да се >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << очекује расписивање јавног конкурса за именовање новог директора ЕПС-а. Истакла је да ће конкурс бити транспарентан и да ће сви заинтересовани кандидати моћи да учествују на њему.
Нови чланови Надзорног одбора ЕПС-а, који су представљени у седишту Владе Србије су Олуф Улсет, Владан Живановић, Пер Сандеруд, Дејан Остојић, Хилде Бакен, Игор Петковић и Миодраг Ранковић.

"Сада сам сигурна да је јасно да се ствари у ЕПС-у озбиљно мењају и да ће ово бити пример професионализације менаџмента у енергетском сектору, не само у Србији него и у региону. Поносна сам на резултат избора чланова Надзорног одбора и захвална им на томе што су прихватили да буду део трансформације ЕПС-а и нове ере Електропривреде која сада почиње и која ће неминовно бити пуна изазова“, рекла је  Дубравка Ђедовић.
Нагласила је да држава, као што је Влада више пута поновила, остаје власник ЕПС-а и да је она та која дефинише шта жели од Електропривреде, али и од овог Надзорног одбора који преузима једним делом спровођење наше енергетске стратегије.
"Наша стратешка одлука је да радимо са Норвешком, стога имамо троје од седам чланова који нам долазе из њихових енергетских система. Сагледали смо модел функционисања у Норвешкој, у којој су енергетска предузећа у државном власништву са професионалним управљањем, они су енергетски гиганти, испоручују енергију из обновљивих извора, али и гас за добар део Европе", истакла је министарка.
"Очекује се конкурс за директора ЕПС-а" На конференцији за новинаре након именовања нових чланова Надзорног одбора ЕПС-а, Ђедовићева је најавила да се очекује расписивање јавног конкурса за именовање новог директора "Електропривреде Србије".
Истакла је да ће конкурс бити транспарентан и да ће моћи да учествују сви заинтересовани кандидати.
Навела је да не може да зна да ли ће се тренутни вршилац дужности директора ЕПС-а Мирослав Томашевић јавити на конкурс, али је додала да је он слободан да то учини, јер је конкурс јавни.

На питање да оцени досадашњи Томашевићев рад у ЕПС-у, Ђедовићева је рекла да дубоко верује да сви раде најбоље што могу, али да сви имају своја ограничења и домете које могу да достигну.
"Мислим да је ЕПС један изузетно комплексан систем. Морамо комплетно да побољшамо управљање великим системом и са аспекта људских ресурса, лидера. Ове промене које желимо да направимо у наредном периоду иду у домену побољшања управљања. У току је процена управљачких способности лидерских вештина за више од 60 менаџера у ЕПС-у и ради се на један транспарентан начин", истакла је Ђедовићева.
Када су у питању захтеви незадовољних радника ЕПС-а који су у среду протестовали испред Министарства енергетике, Ђедовићева је рекла да је видела захтеве и додала да се окупио веома мали број људи, што, како је истакла, не значи да захтеве не треба размотрити.
"Али свакако да они нису легитимни представници радника и запослених, што њихов број показује. Ја сам разговарала у прошлости и наставићу то да радим са свим представницима запослених и мислим да је дијалог најбољи начин да дођемо до решења", оценила је министарка.
Додала је да свакако постоје потешкоће, али да бољи дани долазе и да ће Министарство и Влада радити на томе да обезбеде веће плате и боље пословање свим компанијама у енергетском сектору, па и ЕПС-у, како би дошле до оне позиције на тржишту које им свакако припадају.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.