Izvor: RTS, 29.Maj.2023, 19:35

Око: Да ли је пољуљано поверење у Кфор, политичка одговорност на државама Квинте

Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је за РТС да је после данашњих догађаја Кфор постао чинилац дестабилизације, пољуљано је поверење, изашао је из мандата Резолуције 1244. Нико од нас нема право да буде наиван и ако снажне изјаве не буду пропраћене на терену, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << губе вредност, очување мира је угрожено, а у рукама је држава Квинте, каже државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић.
Државни секретар у Министарству одбране Србије Немања Старовић рекао je коментаришући догађаје на северу КиМ, у којима је Кфор насилно разбио протесте Срба у Звечану и том приликом више особа је повређено, да је комуникација са Кфором интензивна, али да није било говора да се овако нешто може очекивати. Према његовим речима, оно што се данас догодило на северу КиМ јесте негативан преседан.

Гостујући у емисији Око, напоменуо је да су председник Александар Вучић и министар одбране Милош Вучевић у интензивној комуникацији са међународним званичницима.
"У политичком смислу, земље Квинте су најодговорније за ова дешавања. Имамо исту матрицу, Аљбин Курти најави неке потезе, ми добијемо гаранције од Запада, када он повуче те потезе онда добијамо осуду, и хвала им на томе, али ситуација остане на том нивоу, ништа се не догоди", каже Старовић.
Потврдио је да су у данашњим сукобима у Звечану повређена двојица наших сународника и да су у тешком стању.
Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да је после данашњих догађаја Кфор постао чинилац дестабилизације, пољуљано је поверење, изашао је из мандата Резолуције 1244.
Како је рекао, Кфор је дошао са опремом за разбијање демонстрација, они су били припремљени за сукоб са Србима.
Дрецун је напоменуо да су се Срби бранили колико су могли, али показало се да је то заједничка акција Кфора и косовске полиције – могло се видети на снимцима како Кфор баца шок-бомбе, а с друге стране види се и снајперска пушка, Кфор нема калашњикове.
Све то указује да се ради о заједничкој активности. "Кфор и Американци да су хтели, могли су ово да спрече, али нису", нагласио је Дрецун и додао да је ЕУ имала благе реакције, док је Вашингтон реаговао нешто оштрије.
Старовић се надовезао констатацијом да је амерички државни секретар Блинкен оштро реаговао.
Одговорност за очување мира у рукама Квинте
"Нико од нас нема права да буде наиван и ако снажне изјаве не буду пропраћене на терену, губе вредност. Очување мира је угрожено, а у рукама је држава Квинте. Одговорност за очување мира је на њима. Спремни смо много тога да жртвујемо за очување мира, али не можемо да жртвујемо животе људи", навео је Старовић.
Председник Одбора за КиМ напомиње да Квинта каже да не сме да буде нових насилних упада у општине, али поставља питање на кога су мислили, да нису мислили на Србе.
"Постојала је политичка директива да се задржи контрола над тим зградама, зато је позван Кфор да им помогне да остане ово стање. Квинта има дволично понашање и све што ради је притисак на Београд", каже Дрецун.
Подсетио је на речи руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова, који каже да се спрема велики прасак у центру Европе. "Када видите какво је понашање НАТО-а и Кфора, онда видите да неком треба контролисана криза. Нисам видео нигде Лајчакову реакцију", додао је Дрецун.
Све оно чему сведочимо служи као доказ да Курти по сваку цену жели рат, сматра Старовић и, како истиче, на добром путу је да га добије, иако смо ми све урадили да то превенирамо.
"Ако дођемо до ескалације, више неће бити битно ко је то започео. За то се бира тренутак када је наше друштво у шоку (после два злочина) и политичког заоштравања и Курти је проценио да је прави тренутак сада", рекао је Старовић.
Државни секретар у Министарству одбране каже да је ВС спремна да изврши свако наређење врховног команданта и додао да се неће допустити нови 17. март, али "после тога нема предомишљања".
"Запад покушава да руководи кризом"
Српска листа затражила је да се прекине дијалог Београда и Приштине док се специјалци не повуку са севера КиМ.
Дрецун сматра да ће Запад покушати да руководи кризом да се не би прешла линија, данас је било ескалације, али се ипак све смирило.
На питање да ли су излазак из институција и бојкот избора биле лоше одлуке, Старовић каже да верује да напуштање институција није била грешка јер, како каже, то је била дугорочна жеља народа пошто Бриселски споразум није спроведен, а бојкот избора је био нужан потез.
Дрецун истиче да је кључни потез направљен када је Запад признао фарсичне изборе, онда је Курти кренуо да тобоже спроводи закон.
"Кфор је рекао они само спроводе закон. Из САД је било саопштење, које је прошло испод радара, да осуђују ако криминални фактори са севера буду ометали спровођење закона, онда је било јасно да ће они подржати примењивање фарсичних избора", каже Дрецун.
Истакао је да морају да се отклоне узроци који су довели до овога, морају да се повуку специјалци са севера КиМ и да се расформирају њихове базе и повуку градоначелници.
Старовић је апеловао на сународнике на КиМ да остану принципијелни и да ће Србија бити уз њих, и неће дозволити било коју врсту погрома.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.