Izvor: RTS, 24.Maj.2023, 20:01

Да ли закон препознаје малолетног масовног убицу, може ли родитељ да одговара

Истог дана када је малолетник убио девет ученика и чувара у школи, приведен је и његов отац. У притвору је и терети се за кривично дело против опште сигурности, јер није правилно чувао оружје. На саслушање је позвана и мајка, како би се утврдило да ли је запуштала >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и злостављала дете. Деца до 14 година не могу да одговарају за учињена кривична дела. По нашем закону не одговарају ни њихови родитељи, чак ни када деца убију.
Иако смо сви затечени масовним убиством које се први пут десило у некој школи у Србији, 20 дана од трагедије има индиција да су проблеми детета починиоца могли бити уочени.

Мајка једне од убијених девојчица у писму његове родитеље пита: "Да ли знате да је том детету била неопходна помоћ и вас родитеља и стручних лица, зашто му нисте помогли, зашто сте га обучавали у стрељани и код њега развијали и гајили тако језиве вештине пуцања и убијања, док смо ми нашу децу водили на часове уметности и спорта."
Подсећа да је дечак на екскурзији седам дана спавао склупчан на фотељи и да нико на то није обратио пажњу.
Психијатри кажу: није свако неуобичајено понашење поремећај, али треба обратити пажњу и разговарати с дететом. Правници поручују, када се дође до кривичног права, онда смо на терену последица и пропуштених прилика.
"Тражимо кривца, одговоре, тражимо казне за њих, а веома често не размишљам да саме казне нису увек решења. Не кажем да неко не треба да сноси одговорност за своја дела и своје поступке, али пре тога неко други треба да нам да одговоре, зашто и оно што смо могли да радимо, нисмо радили", каже Ивана Стевановић, директорка Института за криминолошка истраживања.
Стакић: Проблем је што се с децом не ради  Није проблем што деца испод 14 година не могу кривично да одговарају, проблем је у томе што се с њима не ради ништа, каже проф. др Ђурађ Стакић са Државног универзитета у Пенсилванији, професор емеритус.
"Ви не можете рећи да једна мера не функционише, ако је никад нисте применили. Моја идеја је да ми озбиљно развијамо програме и да видимо да ли делују или не делују. Програме превенције и програме третмана деце испод 14 година која имају озбиљне ментално-хигијенске проблеме и ми имамо стручњаке који то могу да ураде", рекао је Стакић.
Тужилаштво проверава одговорност родитеља.
"Конкретно, што се тиче вршњачког насиља, то би значило да су наведена лица пропустима у вршењу своје дужности на неки начин допринела девијантном понашању малолетника, које је потом довело и до вршњачког насиља", навело је Тужилаштво.
Како родитељ може да одговара Родитељ може да одговара за на пример штету или прекршај који његово дете направи, али не и за кривично дело које почини, чак ни када је у питању убиство.
Када је прописивао казне за малолетнике који учине кривично дело, ни законодавац није могао да претпостави да би дете могло да направи масакр. И која би уопште била правична казна за неког ко почини такво дело?
"Ја мислим да је димензија злочина таква да ни једна казна не би могла бити правична, колико год ригидна била, с обзиром на број лица која су лишена живота. Тако да треба остати хладне главе и треба добро промислити с којим мерама и којим изменама, пре свега кривичног законодавства, ићи", каже Југослав Тинтор, адвокат.
Свођење проблема само на измену кривичног законодавства, поручује, јесте поједностављење проблема и неће донети ништа добро.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.