Izvor: RTS, 20.Maj.2023, 08:57

Грујичићева: Значајан опоравак рањених, двоје и даље у тешком стању

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је за РТС да се већина повређених у две масовне пуцњаве у Србији значајно опоравља, али да су двоје пацијената и даље у тешком стању. Истакла је да нико од њих не жели медијску пажњу, због чега је замолила медије да их >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << пусте да се опораве.
Прошло је 17 дана од масовног убиства у ОШ "Владислав Рибникар", као и још једне трагедије у селима у околини Младеновца и Смедерева. Даница Грујичић, гостујући у Јутарњем дневнику, истакла је да су повређени дечак у пуцњави која се догодила у школи и младић рањен код Младеновца и даље у тешком стању.

Министарка је навела да дечак показује знаке опоравка, истичући да нико од повређених не жели медијску пажњу, као и да је потребно да се опораве и крену даље са животом.
"Битан опоравак душе" Грујичићева је подсетила да је Институт за ментално здравље први реаговао као подршка грађанима и повређенима, али и друге психијатријске установе у Србији.
"Психијатри и психолози су посетили ове људе да им дају подршку која им је за душу потребна. Тело ће се опоравити, али је битан је опоравак душе. Не смемо да занемаримо духовни аспект личности", навела је министарка.
Према њеним речима, потребно је ангажовати више психолога у установама, попут школа, јер је један мало. "Морамо променити нормативе јер су се ствари потпуно промениле. Постоји другачији приступи и у разговору и у лечењу, технологија се мења. На томе ради Министарство здравља. То је посао који се не види, али који ће пуно значити пацијентима и докторима", навела је министарка.
Говорећи о "оф-лејбл" лековима, Грујичићева је рекла да су сада постали доступнији. "Лекови, регистровани за једну болест, делују и на другу. У државним установама до сада није било могуће њихово давање. Ако конзилујум лекара сада одлучи да је за пацијента терапија најбоља, нека кошта шта кошта", наводи министарка, која додаје да држава не може да плаћа експерименталне лекове.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.