Izvor: RTS, 17.Maj.2023, 10:21

Жигманов честитао Дан украјинске националне заједнице

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је 17. мај, Дан украјинске националне заједнице, институцијама и припадницима украјинске националне мањине у Србији.
Дан украјинске националне заједнице je празник >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << успостављен као дан када је одржана Оснивачка скупштина Националног савета украјинске националне мањине у Србији 2003. године, наводи Министарство у саопштењу.

На основу пописа из 2022. године, у Србији живи 3.969 припадника украјинске националне мањине.
Украјинци се у Војводини појављују још у 17. веку, а последње веће миграције из Галиције бележе се крајем 19. и почетком 20 века. Изузетно су дисперзирана национална заједница, чији припадници у већем броју живе на територијама општина Кула, Врбас и Инђија те градова Нови Сад и Сремска Митровица.
Украјинска заједница своју културу чува и развија у шест културно уметничких и просветних друштава. Заинтересована деца, њих око 150, факултативно изучавају наставу украјинског језика са елементима националне културе у основним школама у пет средина са највише припадника ове заједнице.
Уз финансијску подршку Владе Аутономне Покрајине Војводине на украјинском језику излазе месечни лист "Ридне Слово" и дечји часопис "Соловејко". Радио програме на украјинском емитују регионалне радио станице у градовима Врбасу, Кули, Инђији. Украјинска редакција РТВ емитује две емисије на украјинском језику сваке недеље, а у оквиру Радио програма, садржаји на украјинском језику емитују се свакодневно, са додатним седмичним емисијама.
Централна културна манифестација Украјинске заједнице је Фестивал украјинске културе "Калина", ове 2023. године одржан је осамнаести по реду.
Заједничким радом Националног савета украјинске националне мањине, као организатора фестивала, и државних институција у облику подршке, током осамнаест година фестивал "Калина" је постао фестивал највишег нивоа у окружењу међу припадницима бројне украјинске заједнице.
Веома значајна манифестација је Фестивал украјинског дечјег стваралаштва "Веселка/Дуга" на којем деца представљају музичко-сценска и ликовна достигнућа.
"Са поносом истичемо како су власти у Републици Србији и Аутономној Покрајини Војводини посвећени афирмацији вредности мултикултурализма, у чијој основи је подршка очувању и развоју националне самосвојности свих заједница. Стога ћемо и даље предано радити на обезбеђивању потребних предуслова – од примене закона, преко материјално-финансијских средстава до мањинских сензитивних политика – како би Украјинци у Војводини успешно наставили развијати своје националне институције и животне перспективе припадника ове заједнице", пише у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.