Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 20:29

Насиље у образовним установама – јесу ли директори једино одговорни

Стигла је реакција одговорних у установама у којима се насиље над децом десило протеклих дана. Оставку је поднела директорка вртића у Оџацима где је помоћни радник осумњичен да је непримерено додиривао малишане и фотографисао их, али и директорка Основне школе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << „Дринка Павловић“.
Недељу дана након што је у вртићу у Оџацима ухапшен педагошки асистент због сумње на дечју порнографију, директорка те установе је поднела оставку, после два протеста родитеља и мештана и пријаве против васпитача.

"Са жаљењем и саосећањем према свој деци и породицама у овом моменту из личних разлога, директорка наше установе не може више да обавља функцију. Због свеукупне немиле ситуације која се десила у нашој установи у протеклих недељу дана, поднела је неопозиву оставку из моралних разлога“, наводи се у саопштењу вртића. 
Док траје истрага, родитељи траже само једно – да им деца буду сигурна.
"Потребно је да се запосли психолог као подршка деци и родитељима чија су деца биле жртве, али да се деца што лакше врате у вртић, без страха", каже родитељ из Оџака.
Још једна оставка  У истом дану, стиже и оставка директорке ОШ "Дринка Павловић" у Београду, како је наведено из дубоко личних разлога, дванаест дана од масовног убиства и након тврдњи о вршњачком насиљу мајке ученице првог разреда.
"Истина је да у једном одељењу првог разреда постоји проблем, ради се о инцидентима које је чинио један ученик и за сваки инцидент је обавештен родитељ сваког детета, истог тренутка. Одмах затим, Тим за заштиту ученика од насиља саставља план појачаног васпитног рада за ученика који покреће инциденте", саопштено је из школе. 
На коме је одговорност Уместо кривице директора, у синдикату одговорност виде у целом друштву. Оставке је, верују, иницирала оставка министра просвете. 
"Насиље треба пријављивати, али директори морају бити свесни свог положаја и одговорности. Не би било добро да после сваке пријаве насиља, директор дâ оставку", наглашава Јасна Јаковић из Уније просветних синдиката.
Према њеним речима, доћи ће до тога да ће практично готово половина или трећина школа у земљи, када се пријави насиље, остати без директора. 
Александар Марков, из Форума београдских гимназија, наводи да је логично да директори, с обзиром на хијерархију, преузму одговорност за насиље у школи.
"Директори су изложени различитим видовима притисака, који долазе и од родитеља и ученика. Неретко се дешава да су постављени по политичкој линији, те да се од њих очекује да испуне одређене захтеве", тврди Марков.
Министарство просвете оставке не коментарише. Наводе само да је по закону директор одговоран за законитост и успешност рада школе. А када је у питању вршњачко насиље да реагује по протоколу, у тежим случајевима обавести Министарство, полицију и остале надлежне.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.